Elintarvikevalvontakeinojen kehittäminen vilpillisen elintarviketoiminnan tunnistamiseen
Johnsson, Sari (2019)
Johnsson, Sari
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019060314273
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019060314273
Tiivistelmä
Työ tehtiin Lahden ympäristöterveysyksikölle ja sen tavoitteena oli löytää elintarvikevalvontakeinoja vilpillisen elintarviketoiminnan tunnistamiseen ja vahvistaa sitä kautta elintarvikevalvojien osaamista.
Vilpillisen elintarviketoiminnan tunnistamiseen käytettiin tutkimusmenetelmiä monipuolisesti. Viranomaisprosessi hahmotettiin haastattelemalla Hämeen poliisia, Salpausselän syyttäjää, verottajaa ja Lahden ympäristöpalveluiden ympäristösuojelutarkastajaa. Valvontakeinojen ja valvonnan kehittämistä varten pidettiin omalle elintarvikevalvontayksikölle sekä kolmelle muulle elintarvikeyksikölle tulevaisuusverstaat. Sähköpostikyselyillä kerättiin valtakunnallisesti elintarvikevalvontayksiköistä tietoa vilpillisen elintarviketoiminnan tunnistamisesta ja mitattiin Lahden elintarviketarkastajien osaamista vipillisen elintarviketoiminnan tunnistamiseen, selvittämiseen ja viranomaisyhteistyöhön.
Työssä saatiin Lahden elintarvikevalvontayksikössä aikaan positiivinen muutos vilpillisen elintarviketoiminnan tunnistamisen valvontakäytännöissä ja saatiin hahmotettua vilpilliseen elintarviketoimintaan puuttumiseen liittyvä viranomaisprosessi. Sähköpostikyselyistä ja tulevaisuusverstaista saatiin oman elintarvikevalvonnan käyttöön laajasti tietoa vilpillisen elintarviketoiminnan tunnistamiseen ja valvonnan kohdistamiseen.
Toimivien valvontakeinojen ja hyvien - käytäntöjen kehittämisen myötä valvonta nousee merkittävämpään asemaan. Uskallus vilpillisen elintarviketoiminnan tunnistamiseen lisääntyy hyvien toimintatapojen ja valvontakokemuksien kautta. Vilpillisen elintarviketoiminnan tunnistaminen haastaa valvonnan osaamisen ja resurssit.
Vilpillisen elintarviketoiminnan tunnistamiseen käytettiin tutkimusmenetelmiä monipuolisesti. Viranomaisprosessi hahmotettiin haastattelemalla Hämeen poliisia, Salpausselän syyttäjää, verottajaa ja Lahden ympäristöpalveluiden ympäristösuojelutarkastajaa. Valvontakeinojen ja valvonnan kehittämistä varten pidettiin omalle elintarvikevalvontayksikölle sekä kolmelle muulle elintarvikeyksikölle tulevaisuusverstaat. Sähköpostikyselyillä kerättiin valtakunnallisesti elintarvikevalvontayksiköistä tietoa vilpillisen elintarviketoiminnan tunnistamisesta ja mitattiin Lahden elintarviketarkastajien osaamista vipillisen elintarviketoiminnan tunnistamiseen, selvittämiseen ja viranomaisyhteistyöhön.
Työssä saatiin Lahden elintarvikevalvontayksikössä aikaan positiivinen muutos vilpillisen elintarviketoiminnan tunnistamisen valvontakäytännöissä ja saatiin hahmotettua vilpilliseen elintarviketoimintaan puuttumiseen liittyvä viranomaisprosessi. Sähköpostikyselyistä ja tulevaisuusverstaista saatiin oman elintarvikevalvonnan käyttöön laajasti tietoa vilpillisen elintarviketoiminnan tunnistamiseen ja valvonnan kohdistamiseen.
Toimivien valvontakeinojen ja hyvien - käytäntöjen kehittämisen myötä valvonta nousee merkittävämpään asemaan. Uskallus vilpillisen elintarviketoiminnan tunnistamiseen lisääntyy hyvien toimintatapojen ja valvontakokemuksien kautta. Vilpillisen elintarviketoiminnan tunnistaminen haastaa valvonnan osaamisen ja resurssit.