Vegaaniruokavalion merkitys kansantautien ehkäisyssä ja hoidossa
Koskiniemi, Elisa (2019)
Koskiniemi, Elisa
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019053113858
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019053113858
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on kuvaileva kirjallisuuskatsaus aiheesta vegaaniruokavalion merkitys kansantautien ehkäisyssä ja hoidossa. Kansantaudit ovat maailmanlaajuisesti yleisimpiä kuolinsyitä, vaikka ne olisivat suurimmalta osin hoidettavissa ja ehkäistävissä elintavoilla, kuten hyvällä ruokavaliolla ja liikunnalla. Kansantaudit ovat myös yksi suurimmista kansantalouden menoeristä aiheuttaen työkyvyttämyyttä ja köyhyyttä erityisesti pieni- ja keskituloisten keskuudessa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää ruokavalion merkitys kansantautien hoidossa ja ehkäisyssä kirjallisuuskatsauksen muodossa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kasvattaa hoitoalan ammattihenkilöiden tietoutta vegaaniruokavalion merkityksestä kansantautien hoidossa ja ehkäisyssä.
Tutkimusaineistot puoltavat lähes yksiselitteisesti vegaaniruokavalion hyötyjä sekä tehokkuutta hoidettaessa sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta sekä syöpiä. Tutkimustulosten perusteella vegaaniruokavalio on oiva ja tehokas keino hoitoalan ammattihenkilöille edistää potilaidensa terveyttä ja ehkäistä sekä hoitaa kansantauteja. Vaikka monet muutkin ruokavaliosuositukset koostuvat pääasiassa monipuolisesti kasviksista, hedelmistä, marjoista sekä hyvistä rasvoista ja vain vähäiseltä osin eläinperäisistä tuotteista, vegaaniruokavalio oli silti vertailussa tehokkain ruokavalio kansantautien hoidossa ja ennalta ehkäisyssä. Diabeteksessa ja sydän- ja verisuonitaudeissa yhteisinä riskitekijöinä ovat ruokavalioon liittyvät tekijät, kuten liiallinen kovien, huonojen rasvojen saanti, suolan käyttö sekä huonosta ruokavaliosta johtuva ylipaino. Syöpätautien kohdalla karsinogeenisten valmisteiden, kuten punaisen lihan sekä maidon, käyttö ruokavaliossa olivat tekijöitä, jotka lisäsivät syöpään sairastumisen riskiä. Vegaaniruokavaliosta nämä riskitekijät puuttuvat joko kokonaan tai ne sisältyvät ruokavalioon hyvin vähäisissä määrin.
Yhtenä jatkotutkimusehdotuksena on tutkia vegaaniruokavalion merkitystä muistisairauksien hoidossa ja toisena puolestaan tutkia vegaaniruokavalion merkitystä lasten kasvuun ja kehitykseen sekä vegaaniruokavalion soveltuvuutta lapsille.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää ruokavalion merkitys kansantautien hoidossa ja ehkäisyssä kirjallisuuskatsauksen muodossa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kasvattaa hoitoalan ammattihenkilöiden tietoutta vegaaniruokavalion merkityksestä kansantautien hoidossa ja ehkäisyssä.
Tutkimusaineistot puoltavat lähes yksiselitteisesti vegaaniruokavalion hyötyjä sekä tehokkuutta hoidettaessa sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta sekä syöpiä. Tutkimustulosten perusteella vegaaniruokavalio on oiva ja tehokas keino hoitoalan ammattihenkilöille edistää potilaidensa terveyttä ja ehkäistä sekä hoitaa kansantauteja. Vaikka monet muutkin ruokavaliosuositukset koostuvat pääasiassa monipuolisesti kasviksista, hedelmistä, marjoista sekä hyvistä rasvoista ja vain vähäiseltä osin eläinperäisistä tuotteista, vegaaniruokavalio oli silti vertailussa tehokkain ruokavalio kansantautien hoidossa ja ennalta ehkäisyssä. Diabeteksessa ja sydän- ja verisuonitaudeissa yhteisinä riskitekijöinä ovat ruokavalioon liittyvät tekijät, kuten liiallinen kovien, huonojen rasvojen saanti, suolan käyttö sekä huonosta ruokavaliosta johtuva ylipaino. Syöpätautien kohdalla karsinogeenisten valmisteiden, kuten punaisen lihan sekä maidon, käyttö ruokavaliossa olivat tekijöitä, jotka lisäsivät syöpään sairastumisen riskiä. Vegaaniruokavaliosta nämä riskitekijät puuttuvat joko kokonaan tai ne sisältyvät ruokavalioon hyvin vähäisissä määrin.
Yhtenä jatkotutkimusehdotuksena on tutkia vegaaniruokavalion merkitystä muistisairauksien hoidossa ja toisena puolestaan tutkia vegaaniruokavalion merkitystä lasten kasvuun ja kehitykseen sekä vegaaniruokavalion soveltuvuutta lapsille.