Tunnelman luomisen keinot ruokavalokuvauksessa
Mielonen, Katja (2019)
Mielonen, Katja
2019
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052712292
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052712292
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä perehdytään siihen, miten ruokavalokuvauksessa voidaan luoda eri keinoin tunnelmaa kuviin. Tunnelman luonnissa kuvan valaistus on tärkeässä roolissa, ja sen takia valon vaikutusta käsitelläänkin muun muassa sen suunnan, voimakkuuden, värilämpötilan sekä pehmeyden kannalta. Työ sisältää pohdintaa ja vertailuja siitä, miten sama kuvattava kohde näyttämään hyvin erilaiselta muuttamalla kuvan valaisua. Opinnäytetyö sisältää toiminnallisen osuuden teoreettisen osuuden lisäksi.
Työn toiminnallisessa osuudessa esitellään erään näkemyksen mukaiset viisi ruokavalokuvauksen tyyliä. Nämä tyylit ottavat kantaa siihen, millainen rekvisiitta kuvia varten tarvitaan, millainen valaistus kuvissa on sekä millaisilla kameran asetuksilla ja säädöillä kuvia pitäisi ottaa. Opinnäytetyön tekijä on ottanut työtä varten ruokavalokuvia piparkakuista jokaisella näistä viidestä tyylistä, ja ne esitellään kyseisessä osuudessa. Työosuuteen kuului koko prosessi aina valokuvien suunnittelusta ja piparkakkujen leipomisesta kuvien jälkikäsittelyyn ja kuvien viimeistelyyn saakka.
Opinnäytetyö luotiin täyttämään oikea tarve, sillä sen kirjoittajalla on työn alla oma piparkakkuaiheinen ruokakirja. Kirjassa valokuvat ovat suuressa roolissa, joten niiden tekninen toteutus haluttiin mahdollisimman hyväksi jo ensimmäisistä kuvista lähtien. Työssä esitellään ensimmäisiä kirjaa varten otettuja valokuvia ja niiden ottamiseen hyödynnettyjä menetelmiä niin valaistuksen, rekvisiitan kuin kamerakalustonkin näkökulmasta.
Työn toiminnallisessa osuudessa esitellään erään näkemyksen mukaiset viisi ruokavalokuvauksen tyyliä. Nämä tyylit ottavat kantaa siihen, millainen rekvisiitta kuvia varten tarvitaan, millainen valaistus kuvissa on sekä millaisilla kameran asetuksilla ja säädöillä kuvia pitäisi ottaa. Opinnäytetyön tekijä on ottanut työtä varten ruokavalokuvia piparkakuista jokaisella näistä viidestä tyylistä, ja ne esitellään kyseisessä osuudessa. Työosuuteen kuului koko prosessi aina valokuvien suunnittelusta ja piparkakkujen leipomisesta kuvien jälkikäsittelyyn ja kuvien viimeistelyyn saakka.
Opinnäytetyö luotiin täyttämään oikea tarve, sillä sen kirjoittajalla on työn alla oma piparkakkuaiheinen ruokakirja. Kirjassa valokuvat ovat suuressa roolissa, joten niiden tekninen toteutus haluttiin mahdollisimman hyväksi jo ensimmäisistä kuvista lähtien. Työssä esitellään ensimmäisiä kirjaa varten otettuja valokuvia ja niiden ottamiseen hyödynnettyjä menetelmiä niin valaistuksen, rekvisiitan kuin kamerakalustonkin näkökulmasta.