Konceptutveckling av en bar i Jakobstad: Grunder för en affärsplan
Sundqvist, Jakob (2019)
Sundqvist, Jakob
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052010609
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052010609
Tiivistelmä
Detta examensarbete handlar om grunderna för att starta en bar i Jakobstad. Främst om teorier för en affärsplan, men också om de praktiska grundpelarna för hur man driver en bar samt om hur mitt koncept kommer att se ut. Syftet med arbetet är att utarbeta en grund för en affärsplan som skall fungera som riktlinjer för att senare kunna utveckla mitt koncept och grunda ett företag. Utöver detta eftersträvar jag också att ta reda på hur marknaden ser ut i Jakobstad, samt vad som krävs för att lyckas inom branschen.
För att uppnå syftet har jag läst in mig på teorier kring hur man skriver en affärsplan, hur man bär sig åt för att grunda och driva en bar, samt utfört en intervju med krögaren Ron Rönnqvist som är delägare i baren Black Sheep Pub & Terrace i Jakobstad This bachelor’s thesis is about concept development of a bar in Jakobstad. Mostly about the theories for creating a business plan, but also regarding the practical issues about how to run a bar, as well as what my concept looks like. The purpose of this thesis is to get a good start to a business plan that will work as guidelines in order to later develop my concept and establish my own business. A part from this I also strive to find out what the market for bars are like right now in Jakobstad, as well as what it takes to be succesful within industry.
In order to fulfill my purpose I’ve read theories on how to write a business plan, what it takes to found and manage a succesful bar, and also carried out an interview with the bar owner Ron Rönnqvist who is the co-founder of a bar named Black Sheep Pub & Terrace in Jakobstad.
För att uppnå syftet har jag läst in mig på teorier kring hur man skriver en affärsplan, hur man bär sig åt för att grunda och driva en bar, samt utfört en intervju med krögaren Ron Rönnqvist som är delägare i baren Black Sheep Pub & Terrace i Jakobstad
In order to fulfill my purpose I’ve read theories on how to write a business plan, what it takes to found and manage a succesful bar, and also carried out an interview with the bar owner Ron Rönnqvist who is the co-founder of a bar named Black Sheep Pub & Terrace in Jakobstad.