Vajaahappimenetelmän suunnittelu elintarviketeollisuuden varastorakennuksiin
Grundström, Jani (2019)
Grundström, Jani
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905159990
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905159990
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia vajaahappimenetelmää ja selvittää sen soveltuvuus elintarviketeollisuuden varastokohteiden palonsuojaukseen ja voidaanko sillä korvata automaattiset sammutuslaitteistot.
Aineistoa työhön saatiin kirjallisuudesta ja vierailemalla varastossa, jossa on vajaahappijärjestelmä käytössä. Opinnäytetyössä on suunniteltu esimerkkikohde käyttäen standardia SFS-EN 16750:2017. Esimerkkikohdetta varten pyydettiin neljältä laitetoimittajalta tarjoukset laitteistoista, joista saatiin lisätietoa ja vertailumateriaalia eri toteutustavoista.
Lopputuloksena vajaahappimenetelmää voidaan käyttää vaihtoehtoisena palonsuojausmenetelmänä, mutta kaikkiin kohteisiin se ei sovellu. Soveltuvuutta tulee pohtia yhdessä tilaajan ja pelastusviranomaisten kanssa, ennen rakennusluvan hakemista, koska happipitoisuutta alentava laitteisto on palonestojärjestelmä ei sammutuslaitteisto. Lisäksi osoitettiin happitason määrityksen ja ilmanvuotojen vähentämisen olevan tärkeitä osa-alueita laitteistoja suunniteltaessa.
Opinnäytetyöstä selviää happipitoisuutta alentavien laitteiden historia, edut, ongelmat ja käyttökohteet. Lisäksi työssä esitetään asiat, jotka on syytä ottaa huomioon laitteiston suunnittelussa, toteutuksessa ja ylläpidossa. Työlle asetetut tavoitteet saavutettiin ja tuloksia voidaan hyödyntää soveltaen myös muihin käyttökohteisiin kuin varastoihin.
Aineistoa työhön saatiin kirjallisuudesta ja vierailemalla varastossa, jossa on vajaahappijärjestelmä käytössä. Opinnäytetyössä on suunniteltu esimerkkikohde käyttäen standardia SFS-EN 16750:2017. Esimerkkikohdetta varten pyydettiin neljältä laitetoimittajalta tarjoukset laitteistoista, joista saatiin lisätietoa ja vertailumateriaalia eri toteutustavoista.
Lopputuloksena vajaahappimenetelmää voidaan käyttää vaihtoehtoisena palonsuojausmenetelmänä, mutta kaikkiin kohteisiin se ei sovellu. Soveltuvuutta tulee pohtia yhdessä tilaajan ja pelastusviranomaisten kanssa, ennen rakennusluvan hakemista, koska happipitoisuutta alentava laitteisto on palonestojärjestelmä ei sammutuslaitteisto. Lisäksi osoitettiin happitason määrityksen ja ilmanvuotojen vähentämisen olevan tärkeitä osa-alueita laitteistoja suunniteltaessa.
Opinnäytetyöstä selviää happipitoisuutta alentavien laitteiden historia, edut, ongelmat ja käyttökohteet. Lisäksi työssä esitetään asiat, jotka on syytä ottaa huomioon laitteiston suunnittelussa, toteutuksessa ja ylläpidossa. Työlle asetetut tavoitteet saavutettiin ja tuloksia voidaan hyödyntää soveltaen myös muihin käyttökohteisiin kuin varastoihin.