Kuuden viikon kiertävä ruokalista Sydänmerkki-kriteereitä noudattaen : case Pyhäjoen kunta
Mattila, Tiina (2019)
Mattila, Tiina
2019
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905149620
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905149620
Tiivistelmä
Pyhäjoen ruokapalveluiden Saaren koulun keskuskeittiö tuottaa koululaisille hyvää ja terveellistä ruokaa. Keittiöltä valmistuu lähes 600 koululounasta päivittäin. Asiakaskunta on esikoulusta lukion päättäviin. Koululounasta viedään keskuskeittiöltä kolmeen jakelukeittiöön, joissa on noin 200 syöjää.
Työn tavoitteena oli tehdä kuuden viikon kiertävä ruokalista Sydänmerkki-kriteereitä noudattaen. Maunon ja Lipren (2008, 25–26) mukaan ruokalistan suunnittelussa käytettiin systemaattista suunnittelua. Joka päivälle kuudeksi viikoksi suunniteltiin lounasruokakokonaisuus.
Saaren koulun olemassa olevaan ruokalistaan tehtiin muutoksia, jotta raaka-aine kierto olisi parempi ja Sydänmerkki-kriteerit täyttyvät. Kuuden viikon listalle tehtiin valmiiksi kuusi ruokaohjetta, jotka täyttävät Sydänmerkin suola- ja rasvakriteerin. Eri aterianosat tarkastettiin kriteerien mukaiseksi. Jamix-tuotannonohjaus ohjelmalla tehtiin olemassa olevista ohjeista Sydänmerkki kriteerien mukaiset.
Kehittämistyön osiossa valmistettiin toimiva kuuden viikon ruokalistan, jossa huomioitiin oppilaiden ja työntekijöiden toiveet. Ruokalistan pohjana käytettiin Maunon & Lipren (2008, 25-27) ruokalistan suunnittelun pohjaa. Näin saatiin hyvä raaka-aine- ja ruokalajiryhmäkierto. Sydänmerkki tuotteita ja Sydänmerkki-kriteerien noudattavia tuotteita oli jo käytössä hyvin. Ohjeita tarkasteltiin JAMIX-tuotannonohjaus ohjelmalla, jolla Sydänmerkin suola- ja rasvakriteerit saatiin toivotunlaiseksi.
Pyhäjoen kunta haluaa kehittää lasten kouluruokailua terveellisen suuntaan. Pyhäjoen kunta on myös mukana Seinäjoella Lihavuus laskuun-ohjelman mallinnushankkeessa. Kunta haluaa kehittää lapsille hyvän ja terveellisen tulevaisuuden.
Työn tavoitteena oli tehdä kuuden viikon kiertävä ruokalista Sydänmerkki-kriteereitä noudattaen. Maunon ja Lipren (2008, 25–26) mukaan ruokalistan suunnittelussa käytettiin systemaattista suunnittelua. Joka päivälle kuudeksi viikoksi suunniteltiin lounasruokakokonaisuus.
Saaren koulun olemassa olevaan ruokalistaan tehtiin muutoksia, jotta raaka-aine kierto olisi parempi ja Sydänmerkki-kriteerit täyttyvät. Kuuden viikon listalle tehtiin valmiiksi kuusi ruokaohjetta, jotka täyttävät Sydänmerkin suola- ja rasvakriteerin. Eri aterianosat tarkastettiin kriteerien mukaiseksi. Jamix-tuotannonohjaus ohjelmalla tehtiin olemassa olevista ohjeista Sydänmerkki kriteerien mukaiset.
Kehittämistyön osiossa valmistettiin toimiva kuuden viikon ruokalistan, jossa huomioitiin oppilaiden ja työntekijöiden toiveet. Ruokalistan pohjana käytettiin Maunon & Lipren (2008, 25-27) ruokalistan suunnittelun pohjaa. Näin saatiin hyvä raaka-aine- ja ruokalajiryhmäkierto. Sydänmerkki tuotteita ja Sydänmerkki-kriteerien noudattavia tuotteita oli jo käytössä hyvin. Ohjeita tarkasteltiin JAMIX-tuotannonohjaus ohjelmalla, jolla Sydänmerkin suola- ja rasvakriteerit saatiin toivotunlaiseksi.
Pyhäjoen kunta haluaa kehittää lasten kouluruokailua terveellisen suuntaan. Pyhäjoen kunta on myös mukana Seinäjoella Lihavuus laskuun-ohjelman mallinnushankkeessa. Kunta haluaa kehittää lapsille hyvän ja terveellisen tulevaisuuden.