Ruokapalvelut ja työ vuonna 2035
Tuomainen, Tii (2019)
Tuomainen, Tii
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905139358
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905139358
Tiivistelmä
Tutkimuksessa selvitettiin asiantuntijoiden näkemyksiä ruokapalvelualan tulevaisuuteen, vuoteen 2035. Työn tavoitteena oli tutkia sitä, miten työ muuttuu ruokapalvelualalla vuoteen 2035.
Aikaisempien tutkimusten ja raporttien tulosten pohjalta koottiin viitekehys ruokapalvelutyöhön ja sen toimintaympäristöön vaikuttavista tekijöistä. Tutkimus toteutettiin eDelphi-ohjelmalla kahdella kierroksella, tammikuussa ja maaliskuussa 2019. Asiantuntijoiksi valittiin niin alan tutkijoita, ruokapalvelupäälliköitä kuin teknologian ja teollisuuden edustajia. Asiantuntijat vastasivat ensimmäisellä kierroksella yhdeksään väittämään ruokapalvelualan toimintaympäristöön vaikuttavista tekijöistä. Toinen kierros toteutettiin maaliskuussa. Tällöin asiantuntijat vastasivat viiteen väitteeseen ja avoimeen palautteeseen. Tuloksista muodostettiin kaksi tulevaisuuskuvaa pienet ja ketterät-niminen ja suuret ja automatisoituneet-niminen.
Hyvin yksimielisiä asiantuntijat olivat, kun väitteiden teemat käsittelivät sitä, että tekoälyn, teollisuuden ja uuden teknologian avulla työ ruokapalvelualalla muuttuu. Sitä, että vuonna 2035 ihmiset hoitavat asiakaspalvelun ja robotit ja laitteet huolehtiva ruoanvalmistuksesta, pidettiin todennäköisenä. Väitteet saivat aikaan hajontaa asiantuntijoiden kesken. Hajontaa aiheuttavat väitteet käsittelivät teknologian ja robotiikan tulemista alalle, hyperlokaalia ruokaa, ruokahävikkiä ja ruokapalvelutyön arvostusta ja palkkausta.
Tutkimuksen tuloksia voidaan käyttää alan tulevaisuutta mietittäessä niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla ja opetuksen kehittämistä mietittäessä, erilaisten kehitystöiden pohjana.
Aikaisempien tutkimusten ja raporttien tulosten pohjalta koottiin viitekehys ruokapalvelutyöhön ja sen toimintaympäristöön vaikuttavista tekijöistä. Tutkimus toteutettiin eDelphi-ohjelmalla kahdella kierroksella, tammikuussa ja maaliskuussa 2019. Asiantuntijoiksi valittiin niin alan tutkijoita, ruokapalvelupäälliköitä kuin teknologian ja teollisuuden edustajia. Asiantuntijat vastasivat ensimmäisellä kierroksella yhdeksään väittämään ruokapalvelualan toimintaympäristöön vaikuttavista tekijöistä. Toinen kierros toteutettiin maaliskuussa. Tällöin asiantuntijat vastasivat viiteen väitteeseen ja avoimeen palautteeseen. Tuloksista muodostettiin kaksi tulevaisuuskuvaa pienet ja ketterät-niminen ja suuret ja automatisoituneet-niminen.
Hyvin yksimielisiä asiantuntijat olivat, kun väitteiden teemat käsittelivät sitä, että tekoälyn, teollisuuden ja uuden teknologian avulla työ ruokapalvelualalla muuttuu. Sitä, että vuonna 2035 ihmiset hoitavat asiakaspalvelun ja robotit ja laitteet huolehtiva ruoanvalmistuksesta, pidettiin todennäköisenä. Väitteet saivat aikaan hajontaa asiantuntijoiden kesken. Hajontaa aiheuttavat väitteet käsittelivät teknologian ja robotiikan tulemista alalle, hyperlokaalia ruokaa, ruokahävikkiä ja ruokapalvelutyön arvostusta ja palkkausta.
Tutkimuksen tuloksia voidaan käyttää alan tulevaisuutta mietittäessä niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla ja opetuksen kehittämistä mietittäessä, erilaisten kehitystöiden pohjana.