Laitoksen rakenteen ja toiminnallisten vaatimusten täyttäminen SeAMKin uudessa elintarvikelaitoksessa
Pökkä, Sami (2019)
Pökkä, Sami
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905098586
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905098586
Tiivistelmä
Tässä työssä käsiteltiin rakenteiden ja toiminnallisten vaatimusten täyttämistä uudessa SeAMKin elintarvikelaitoksessa. Työssä tutkittiin rakenteellisen ja ajallisen erottamisen vaatimia toimintoja, henkilökunnan kulkureittejä, työntekijöiden toimintaa ja toimintoja ristikontaminaation välttämiseksi. Työssä käsiteltiin myös elintarvikealan juridisia käsitteitä, SFS-EN-ISO 22000:2018 standardia, joka on keskeinen elintarviketurvallisuutta koskeva hallintajärjestelmä ja Euroopan elintarvikeviranomaisen sekä komission tehtäviä. Opinnäytetyön kohteena olivat Seinäjoen ammattikorkeakoulun elintarviketilat. Työ suunniteltiin ja toteutettiin kevään 2019 aikana.
Työn tarkoituksena oli osoittaa vaihtoehtoisia toimenpiteitä sekä järjestää eri toimintojen tekeminen elintarvikelain mukaan hygieenisesti. Toimintoina kuvattiin esimerkiksi raa’an lihan, oluen ja juomien sekä leipomotuotteiden ja fermentoitujen tuotteiden valmistaminen ja raakamaidon jalostus elintarvikelain mukaisesti hygieenisesti.
Työn tarkoituksena oli tuoda esiin elintarvikelain mukaiset vaatimukset ja tämän lain soveltamista itse laitoksessa. Elintarvikelain ohella työ käsitteli elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmää SFS-EN-ISO 22000:2018 standardia sekä SFS-EN-ISO 9001:2015 laatustandardia ja elintarvikeviranomaisen tehtävää elintarvikeketjussa.
Kehityskohteina uusissa elintarviketiloissa olivat laatuun vaikuttavat tekijät ja toiminnot. Uusien elintarviketilojen täytyy toimia elintarvikelain mukaan hygieenisesti, jonka vuoksi tietoisuutta kulkureiteistä lisättiin työntekijöiden ja opiskelijoiden keskuudessa. Sekä rakenteellisten ja toiminnallisten vaatimusten mukaiset että elintarvikelain mukaiset toiminnot kehittävät ja tukevat laitoksessa työskentelevien työntekijöiden ja opiskelijoiden toimintaa sekä työtä.
Työn tarkoituksena oli osoittaa vaihtoehtoisia toimenpiteitä sekä järjestää eri toimintojen tekeminen elintarvikelain mukaan hygieenisesti. Toimintoina kuvattiin esimerkiksi raa’an lihan, oluen ja juomien sekä leipomotuotteiden ja fermentoitujen tuotteiden valmistaminen ja raakamaidon jalostus elintarvikelain mukaisesti hygieenisesti.
Työn tarkoituksena oli tuoda esiin elintarvikelain mukaiset vaatimukset ja tämän lain soveltamista itse laitoksessa. Elintarvikelain ohella työ käsitteli elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmää SFS-EN-ISO 22000:2018 standardia sekä SFS-EN-ISO 9001:2015 laatustandardia ja elintarvikeviranomaisen tehtävää elintarvikeketjussa.
Kehityskohteina uusissa elintarviketiloissa olivat laatuun vaikuttavat tekijät ja toiminnot. Uusien elintarviketilojen täytyy toimia elintarvikelain mukaan hygieenisesti, jonka vuoksi tietoisuutta kulkureiteistä lisättiin työntekijöiden ja opiskelijoiden keskuudessa. Sekä rakenteellisten ja toiminnallisten vaatimusten mukaiset että elintarvikelain mukaiset toiminnot kehittävät ja tukevat laitoksessa työskentelevien työntekijöiden ja opiskelijoiden toimintaa sekä työtä.