Hevosenlihan kuluttajakysely
Reiman, Iida (2019)
Reiman, Iida
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905067813
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905067813
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on tutkimustyö, jolla tarkastellaan hevosenlihaa elintarvikkeena, ja tutkitaan sen tämänhetkistä asemaa suomalaisten kuluttajien näkökulmasta. Opinnäytetyön tilaajana toimi Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry. Tavoitteena tällä työllä oli tuoda esille kuluttajien mielikuva hevosenlihasta, ja selvittää kohtasivatko kysyntä ja tarjonta toisensa sillä hetkellä.
Opinnäytetyön teoriaosa koostuu hevosenlihan kulutuksen ja tuotannon kehityksestä Suomessa, ja ulkomailla. Työssä käydään läpi sitä, miten hevosenlihan tuotanto ja kulutus eroavat eri maiden välillä, ja millainen asema hevosenlihalla on eri kulttuureissa. Hevosen teurastusprosessia käsitellään jonkin verran, samoin kuin hevosenlihaan vaikuttavia tekijöitä niin elävässä hevosessa kuin teurastetussa ruhossa. Opinnäytetyössä tuodaan esille myös hevosenlihan ravintoarvoja ja sen elintarvikeominaisuuksia verraten niitä samalla muihin suomalaisiin tuotantoeläimiin.
Tutkimusosio toteutettiin verkkokyselynä, ja siinä pyrittiin selvittämään kuluttajien kokemukset hevosenlihasta. Lisäksi kyselyssä selvitettiin hieman kuluttajien ostokäyttäytymistä lihan suhteen. Vastausten perusteella hevosenlihaan suhtauduttiin mielenkiinnolla ja varovaisen positiivisella asenteella, mutta hevosen asema lemmikkinä ja ystävänä mietitytti vielä monia.
Opinnäytetyön teoriaosa koostuu hevosenlihan kulutuksen ja tuotannon kehityksestä Suomessa, ja ulkomailla. Työssä käydään läpi sitä, miten hevosenlihan tuotanto ja kulutus eroavat eri maiden välillä, ja millainen asema hevosenlihalla on eri kulttuureissa. Hevosen teurastusprosessia käsitellään jonkin verran, samoin kuin hevosenlihaan vaikuttavia tekijöitä niin elävässä hevosessa kuin teurastetussa ruhossa. Opinnäytetyössä tuodaan esille myös hevosenlihan ravintoarvoja ja sen elintarvikeominaisuuksia verraten niitä samalla muihin suomalaisiin tuotantoeläimiin.
Tutkimusosio toteutettiin verkkokyselynä, ja siinä pyrittiin selvittämään kuluttajien kokemukset hevosenlihasta. Lisäksi kyselyssä selvitettiin hieman kuluttajien ostokäyttäytymistä lihan suhteen. Vastausten perusteella hevosenlihaan suhtauduttiin mielenkiinnolla ja varovaisen positiivisella asenteella, mutta hevosen asema lemmikkinä ja ystävänä mietitytti vielä monia.