Ravintola-alan rekrytoijien urapolkuja
Hämäläinen, Elli (2019)
Hämäläinen, Elli
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905057609
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905057609
Tiivistelmä
Työn taustana on oma kiinnostus rekrytoijan uraa kohtaan. Tavoitteena on kartoittaa ravintola-alan rekrytoijien urapolkuja, ja mitkä ura-ankkurit niitä ovat ohjanneet. Lisäksi tutkitaan, millaista osaamista työssä tarvitaan. Työ on tutkimustyyppinen ja toteutettu laadullisin menetelmin. Tutkimusmenetelmäksi valikoitui haastattelu ja sisällönanalyysi. Opinnäytetyö on aloitettu elokuussa 2018 ja se valmistui maaliskuussa 2019.
Tietoperustan ensimmäinen osuus käsittelee urapolkua, uravaihemallia ja ura-ankkureita. Siinä on myös käsitelty Scheinin teoriaa ura-ankkureista, jotka ovat motiiveja yksilön uravalinnoille. Lisäksi kappaleessa esitellään nelivaiheinen urakehityskaari, jonka Hall on löytänyt.
Tietoperustan toinen osuus käsittelee osaamista rekrytointiprosessin pohjalta, ravintola-alan rekrytointityötä, sekä aiemmin tutkittua tietoa rekrytointiosaamisesta. Koska osaamisia löytyi niin paljon, on ne jaoteltu pienempiin ala- ja pääkategorioihin.
Tuloksena syntyi neljä erilaista uratarinaa. Mielenkiintoisena huomiona kaikilta löytyi ravintola-alan kokemusta, mutta erilainen koulutus. Jokaiselta haastatellulta löytyi eri vallitseva ura-ankkuri. Ankkureina löytyi palvelun ja auttamisen halu, itsenäisyys ja riippumattomuus, teknis-funktionaalinen pätevyys ja elämäntyyli. Osaamisia tuli esiin kaikista eri pääkategorioista. Haastatteluissa korostui verkostoituminen, viestintä, IT-osaaminen ja empaattisuus. Tulokset eivät ole yleistettävissä.
Tietoperustan ensimmäinen osuus käsittelee urapolkua, uravaihemallia ja ura-ankkureita. Siinä on myös käsitelty Scheinin teoriaa ura-ankkureista, jotka ovat motiiveja yksilön uravalinnoille. Lisäksi kappaleessa esitellään nelivaiheinen urakehityskaari, jonka Hall on löytänyt.
Tietoperustan toinen osuus käsittelee osaamista rekrytointiprosessin pohjalta, ravintola-alan rekrytointityötä, sekä aiemmin tutkittua tietoa rekrytointiosaamisesta. Koska osaamisia löytyi niin paljon, on ne jaoteltu pienempiin ala- ja pääkategorioihin.
Tuloksena syntyi neljä erilaista uratarinaa. Mielenkiintoisena huomiona kaikilta löytyi ravintola-alan kokemusta, mutta erilainen koulutus. Jokaiselta haastatellulta löytyi eri vallitseva ura-ankkuri. Ankkureina löytyi palvelun ja auttamisen halu, itsenäisyys ja riippumattomuus, teknis-funktionaalinen pätevyys ja elämäntyyli. Osaamisia tuli esiin kaikista eri pääkategorioista. Haastatteluissa korostui verkostoituminen, viestintä, IT-osaaminen ja empaattisuus. Tulokset eivät ole yleistettävissä.