Raaka-ainetoimittajakyselyiden analysointi
Mattila, Miika (2019)
Mattila, Miika
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904266120
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904266120
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli raaka-ainetoimittajien laaduntuottokyvyn arviointi. Se perustui toimittajakyselyihin ja pakkausmerkintöjen lainmukaisuuden tarkasteluun. Työ koostui kahdesta osasta. Ensimmäisessä osassa tavoitteena oli luoda työkalu, josta selviää raaka-ainetoimittajien tämänhetkinen tila laadunhallinta-, tuoteturvallisuus ja sosiaalisen vastuun sertifioiduista järjestelmistä. Toisessa osassa analysointi keskittyi myyntiin keräiltävien nimikkeiden pakkausmerkintöjen lainmukaisuuteen. Käytännössä tehtiin käymällä näiden nimikkeiden pakkaukset ja niiden merkinnät lävitse.
Työssä toimeksiantajana toimi MP-Maustepalvelu Oy Hämeenlinnassa. Työn tavoitteena on tukea tulevia auditointeja Kantolan tehtaalla. Työssä käydään lävitse keskeisimmät elintarvikealalla olevat standardit ja niiden vaatimukset organisaatiolta. Nämä olivat tärkeimmässä roolissa toimittajien arvioinnissa. Opinnäytetyön tuloksena on syntynyt raaka-ainetoimittajien arviointityökalu.
Arviointityökalun tehtävänä on jakaa toimittajat kolmeen kategoriaan kaikkien vaadittujen järjestelmien osalta. Kategoriat on havainnollistettu värikoodein toimittajien tämän hetkisen tason mukaan. Vihreä koodi tarkoittaa sertifioitua järjestelmää, keltainen merkitsee käytännesäännöt omaavaa, mutta ei sertifioitua järjestelmää ja punaisen koodin toimittajalla ei ole näyttöä järjestelmän olemassaolosta. Työn tilannekartoituksen jälkeen tehtiin lisäselvityksiä toimittajille, joilta joko ei saatu vastausta tai vastaukset olivat puutteellisia. Työ onnistui tavoitteissaan, mutta rajatun ajan vuoksi koko toimittajalistaa ei ollut mahdollista arvioida.
Työssä toimeksiantajana toimi MP-Maustepalvelu Oy Hämeenlinnassa. Työn tavoitteena on tukea tulevia auditointeja Kantolan tehtaalla. Työssä käydään lävitse keskeisimmät elintarvikealalla olevat standardit ja niiden vaatimukset organisaatiolta. Nämä olivat tärkeimmässä roolissa toimittajien arvioinnissa. Opinnäytetyön tuloksena on syntynyt raaka-ainetoimittajien arviointityökalu.
Arviointityökalun tehtävänä on jakaa toimittajat kolmeen kategoriaan kaikkien vaadittujen järjestelmien osalta. Kategoriat on havainnollistettu värikoodein toimittajien tämän hetkisen tason mukaan. Vihreä koodi tarkoittaa sertifioitua järjestelmää, keltainen merkitsee käytännesäännöt omaavaa, mutta ei sertifioitua järjestelmää ja punaisen koodin toimittajalla ei ole näyttöä järjestelmän olemassaolosta. Työn tilannekartoituksen jälkeen tehtiin lisäselvityksiä toimittajille, joilta joko ei saatu vastausta tai vastaukset olivat puutteellisia. Työ onnistui tavoitteissaan, mutta rajatun ajan vuoksi koko toimittajalistaa ei ollut mahdollista arvioida.