Uuden sekoituslinjaston omavalvonta ja laadunhallinta
Pihlajamäki, Salla (2019)
Pihlajamäki, Salla
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904175461
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904175461
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä laadittiin yrityksen uudelle sekoituslinjastolle ja linjastolla käytettäville uusille raaka-aineille omavalvontaa ja laadunhallintaa. OATGOODS-uutuustuotteille tehtiin aistinvaraista arviointia ja muita laboratorioanalyysejä, joilla pystytään selvittämään tuotteiden tasalaatuisuutta. Työn toimeksiantajana toimi Myllyn Paras Oy, joka valmistaa mylly- ja pakastetuotteita.
Sekoituslinjalle laadittiin työohjeet sekä vaarojen ja riskien arviointia HACCP-ohjein. Sekoituslinjalle tehtiin prosessikaavio, jonka avulla pystyttiin tutkimaan prosessin hallintapisteitä ja kriittisiä hallintapisteitä. Omavalvontaan tehtiin työohjeet punnitushuoneeseen. Pakkaus- ja hygieniaohjeet laadittiin sekoituslinjastolle. Näin pystytään turvaamaan tuotteen laatu. Koko sekoitusprosessissa oli kaksi kriittistä hallintapistettä (CCP), Raaka-aineiden vastaanotto ja hiutaleiden kuivaus ja jäähdytys. Prosessissa hallintapisteitä (CP) oli viisi, sekoittimeen kaato, kaksi metallintunnistinta, hiutaleiden kuljetin ja sekoitusvaihe. Kaikista hallintapisteistä ja kriittisistä hallintapisteistä tehtiin yhteenveto ohjeiden loppuun.
Työssä tutkittiin OATGOODS-uutuustuotteiden, tuorepuurojen ja annoskaurapuurojen, aistinvaraista arviointia. Tarkoituksena oli varmistaa tuotteiden komponenttien tasainen laatu tuotteissa. Aistinvaraisen arvioinnin lisäksi tuotteille tehtiin muun muassa kosteusanalyysi ja seula-analyysi. Tulokset eivät poikenneet kovinkaan paljoa toisistaan, joten voidaan sanoa, että sekoituslinjan tuotteet ovat komponenteiltaan hyvin tasalaatuisia.
Sekoituslinjalle laadittiin työohjeet sekä vaarojen ja riskien arviointia HACCP-ohjein. Sekoituslinjalle tehtiin prosessikaavio, jonka avulla pystyttiin tutkimaan prosessin hallintapisteitä ja kriittisiä hallintapisteitä. Omavalvontaan tehtiin työohjeet punnitushuoneeseen. Pakkaus- ja hygieniaohjeet laadittiin sekoituslinjastolle. Näin pystytään turvaamaan tuotteen laatu. Koko sekoitusprosessissa oli kaksi kriittistä hallintapistettä (CCP), Raaka-aineiden vastaanotto ja hiutaleiden kuivaus ja jäähdytys. Prosessissa hallintapisteitä (CP) oli viisi, sekoittimeen kaato, kaksi metallintunnistinta, hiutaleiden kuljetin ja sekoitusvaihe. Kaikista hallintapisteistä ja kriittisistä hallintapisteistä tehtiin yhteenveto ohjeiden loppuun.
Työssä tutkittiin OATGOODS-uutuustuotteiden, tuorepuurojen ja annoskaurapuurojen, aistinvaraista arviointia. Tarkoituksena oli varmistaa tuotteiden komponenttien tasainen laatu tuotteissa. Aistinvaraisen arvioinnin lisäksi tuotteille tehtiin muun muassa kosteusanalyysi ja seula-analyysi. Tulokset eivät poikenneet kovinkaan paljoa toisistaan, joten voidaan sanoa, että sekoituslinjan tuotteet ovat komponenteiltaan hyvin tasalaatuisia.