Hyönteisopas ammattikeittiöille
Hannola, Minttu (2019)
Hannola, Minttu
2019
Kaikki oikeudet pidätetään
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903253737
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903253737
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena on tuottaa hyönteisopas ammattikeittiön ja elintarviketuotannon henkilökunnan käyttöön. Opas antaa lukijalleen kattavan tietopaketin siitä, mitkä ovat huomioitavia asioita hyönteisten käytössä elintarvikkeena. Hyönteisten käytöstä elintarvikkeena on vielä suhteellisen vähän tietoa, joten uuden tiedon tuottaminen on tärkeää tulevaisuuden kannalta. Opas on tarpeellinen, sillä samankaltaista opasta hyönteisistä kohderyhmälle ei ole.
Tutkimusmenetelminä työssä toimivat dokumenttianalyysi, haastattelu ja havainnointi. Dokumenttianalyysin lähteenä käytettiin hyönteisiin liittyvää aineistoa –kirjallisuutta, verkkojulkaisuja sekä aikaisempia tutkimuksia ja julkaisuja. Lähdekirjallisuutta aiheen uutuuden vuoksi ei ollut paljon. Haastattelut tehtiin Entocuben Jonas Aaltiolle (CMO) ja havainnointi tapahtui Sirkkaa sopassa -työpajassa, jossa ammattilaiset valmistivat ruokaa hyönteisistä.
Tutkimusmenetelmien kautta kerätyn tiedon pohjalta koostui opas hyönteisistä ammattikeittiöhenkilökunnan ja elintarviketuotannon käyttöön. Oppaaseen on koottu hyönteisiin liittyvää elintarvikelainsäädäntöä, hyönteisravinnon etuja sekä tietoa hyönteisten hankinnasta, käytöstä ja varastoinnista. Tärkeänä osana ovat myös hyönteisiin liittyvä asiakasviestintä ja pakkausmerkinnät. Opas on selkeä informatiivinen kokonaisuus, josta on hyötyä monelle toimijalle. Tuotettu opas julkaistaan sähköisesti Sirkkaa sopassa -hankkeen internetsivuilla.
Tutkimusmenetelminä työssä toimivat dokumenttianalyysi, haastattelu ja havainnointi. Dokumenttianalyysin lähteenä käytettiin hyönteisiin liittyvää aineistoa –kirjallisuutta, verkkojulkaisuja sekä aikaisempia tutkimuksia ja julkaisuja. Lähdekirjallisuutta aiheen uutuuden vuoksi ei ollut paljon. Haastattelut tehtiin Entocuben Jonas Aaltiolle (CMO) ja havainnointi tapahtui Sirkkaa sopassa -työpajassa, jossa ammattilaiset valmistivat ruokaa hyönteisistä.
Tutkimusmenetelmien kautta kerätyn tiedon pohjalta koostui opas hyönteisistä ammattikeittiöhenkilökunnan ja elintarviketuotannon käyttöön. Oppaaseen on koottu hyönteisiin liittyvää elintarvikelainsäädäntöä, hyönteisravinnon etuja sekä tietoa hyönteisten hankinnasta, käytöstä ja varastoinnista. Tärkeänä osana ovat myös hyönteisiin liittyvä asiakasviestintä ja pakkausmerkinnät. Opas on selkeä informatiivinen kokonaisuus, josta on hyötyä monelle toimijalle. Tuotettu opas julkaistaan sähköisesti Sirkkaa sopassa -hankkeen internetsivuilla.