Luomu- ja lähiruoan käyttö Pihka-ravintoloissa
Rytsy, Bettina (2019)
Rytsy, Bettina
2019
Kaikki oikeudet pidätetään
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903132828
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903132828
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä perehdyttiin luomu- ja lähiruokaan ravintolassa sekä selvitettiin työpaikkaruokailun merkitystä. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää vaikuttaako luomu- ja lähiruoan käyttö ihmisten lounaspaikkavalintaan. Toimeksiantajaravintola on mukana Portaat luomuun-ohjelmassa, jonka tavoitteena on lisätä luomuruoan käyttöä. Alatavoitteena oli tarkoitus selvittää tulisiko asiakkaiden mielestä luomu- ja lähiruoan käyttöä lisätä ravintolassa.
Opinnäytetyön tietoperustassa selvitettiin mitä luomu- ja lähiruoka tarkoittavat Suomessa ja muualla Euroopassa ja perehdyttiin niiden käyttöön ammattikeittiöissä. Tietoperustassa kerrottiin työpaikkaruokailun kehityksestä Suomessa.
Tutkimus tehtiin marraskuussa 2018 kolmessa Pihka-ravintolassa ja se toteutettiin ravintolan lounasaikana viikon ajan. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena. Asiakkaista 114 vastasi tutkimukseen. Lomakkeet tallennettiin Webropol-ohjelmaan analysointia varten.
Tutkimustulosten perusteella lounaspaikan valintaan vaikutti eniten lounasruoan maku, laatu ja lounaspaikan sijainti. Luomu- ja lähiruoalla oli hyvin pieni merkitys lounaspaikan valinnassa ja vain muutama vastaaja valitsi luomu- ja/tai lähiruoan merkittäväksi tekijäksi lounaspaikkavalintaa tehtäessä.
Tulosten perusteella selvisi, että naisilla luomu- ja lähiruoan käyttö lounasruoissa vaikutti ostopäätökseen todennäköisemmin kuin miehillä. Kyselyyn vastanneista kuitenkin suurin osa oli miehiä. Lähiruokaa toivottiin hieman enemmän käytettäväksi lounaalla kuin luomua, mutta molempien kohdalla niiden käyttöä pidettiin arvossaan. Vastanneista suurin osa oli valmiita maksamaan luomu- ja lähiruoasta hieman enemmän.
Tutkimus osoittaa, että ihmiset arvostavat luomu- ja lähiruokaa, mutta niiden käyttö ei vaikuta valtaosan lounaspaikkavalintaan. Lähiruokaa toivottiin enemmän käytettäväksi lounaalla, mutta luomulla oli hieman suurempi vaikutus lounaspaikkavalintaan.
Opinnäytetyön tietoperustassa selvitettiin mitä luomu- ja lähiruoka tarkoittavat Suomessa ja muualla Euroopassa ja perehdyttiin niiden käyttöön ammattikeittiöissä. Tietoperustassa kerrottiin työpaikkaruokailun kehityksestä Suomessa.
Tutkimus tehtiin marraskuussa 2018 kolmessa Pihka-ravintolassa ja se toteutettiin ravintolan lounasaikana viikon ajan. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena. Asiakkaista 114 vastasi tutkimukseen. Lomakkeet tallennettiin Webropol-ohjelmaan analysointia varten.
Tutkimustulosten perusteella lounaspaikan valintaan vaikutti eniten lounasruoan maku, laatu ja lounaspaikan sijainti. Luomu- ja lähiruoalla oli hyvin pieni merkitys lounaspaikan valinnassa ja vain muutama vastaaja valitsi luomu- ja/tai lähiruoan merkittäväksi tekijäksi lounaspaikkavalintaa tehtäessä.
Tulosten perusteella selvisi, että naisilla luomu- ja lähiruoan käyttö lounasruoissa vaikutti ostopäätökseen todennäköisemmin kuin miehillä. Kyselyyn vastanneista kuitenkin suurin osa oli miehiä. Lähiruokaa toivottiin hieman enemmän käytettäväksi lounaalla kuin luomua, mutta molempien kohdalla niiden käyttöä pidettiin arvossaan. Vastanneista suurin osa oli valmiita maksamaan luomu- ja lähiruoasta hieman enemmän.
Tutkimus osoittaa, että ihmiset arvostavat luomu- ja lähiruokaa, mutta niiden käyttö ei vaikuta valtaosan lounaspaikkavalintaan. Lähiruokaa toivottiin enemmän käytettäväksi lounaalla, mutta luomulla oli hieman suurempi vaikutus lounaspaikkavalintaan.