Alkoholin anniskeluoikeus ja sen valvonta
Sjöblom, Annika (2018)
Sjöblom, Annika
Turun ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018122422853
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018122422853
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia anniskelun kriteereitä ja anniskelun valvontaa. Opinnäytetyössä käsitellään aihetta alkoholilain, Aluehallintoviraston ja poliisin näkökulmasta.
Alkoholilaki uudistettiin vuoden 2018 alusta alkaen. Alkoholijuomien anniskelu ja vähittäismyynti ovat luvanvaraista toimintaa. Alkoholianniskelua harjoittavalla tulee olla anniskelulupa. Anniskelupa voidaan myöntää luvanhakijalle määräajaksi tai toistaiseksi voimassa olevaksi. Anniskelulupa haetaan hakemuksella aluehallintovirastolta. Anniskeluvan myöntämisen edellytyksenä on, että hakija on täysi-ikäinen eikä hänen toimintakelpoisuuttaan saa olla rajoitettu, hakija ei saa olla konkurssissa, hänen tulee pystyä varallisuutensa puolesta huolehtimaan toiminnastaan ja lakien noudattamisesta sekä hakijan tulee olla luotettava ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopiva sekä luotettava. Valvomalla ja pitämällä anniskelua luvanvaraisena pyritään yhtenäistämään säännöksiä sekä vähentämään alkoholijuomien käyttöä.
Alkoholijuomia ei saa tarjoilla alaikäisille eikä selvästi päihtyneille. Vastuu siitä, että alaikäinen ei saa toiselta asiakkaalta alkoholijuomaa on anniskeluluvan haltijalla sekä anniskelupaikan henkilökunnalla. Alkoholijuomia saa anniskella aamu yhdeksästä puoli kahteen yöllä. Anniskeluaikaa voidaan jatkaa 1.30 jälkeen tekemällä lupaviranomaiselle kirjallinen ilmoitus eli jatkoaikailmoitus. Jatkoajalla anniskelua saadaan jatkaa enintään kello neljää asti aamulla.
Luvanhaltijan tulee laatia toiminnastaan omavalvonta suunnitelma. Omavalvontasuunnitelma on kirjallinen suunnitelma luvanhaltijan toiminnasta. Omavalvontasuunnitelman avulla lupaviranomainen varmistaa, että luvanhaltijan toiminta on lainmukaista.
Poliisi voi tapauksesta riippuen kirjata rikosilmoituksen, määrätä sakkorangaistuksen, sulkea ravintolan tai keskeyttää anniskelun kyseisen illan osalta. Aluehallintovirasto voi määrätä seuraamusmaksun sekä perua anniskeluluvan määräajaksi tai kokonaan.
Alkoholilaki uudistettiin vuoden 2018 alusta alkaen. Alkoholijuomien anniskelu ja vähittäismyynti ovat luvanvaraista toimintaa. Alkoholianniskelua harjoittavalla tulee olla anniskelulupa. Anniskelupa voidaan myöntää luvanhakijalle määräajaksi tai toistaiseksi voimassa olevaksi. Anniskelulupa haetaan hakemuksella aluehallintovirastolta. Anniskeluvan myöntämisen edellytyksenä on, että hakija on täysi-ikäinen eikä hänen toimintakelpoisuuttaan saa olla rajoitettu, hakija ei saa olla konkurssissa, hänen tulee pystyä varallisuutensa puolesta huolehtimaan toiminnastaan ja lakien noudattamisesta sekä hakijan tulee olla luotettava ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopiva sekä luotettava. Valvomalla ja pitämällä anniskelua luvanvaraisena pyritään yhtenäistämään säännöksiä sekä vähentämään alkoholijuomien käyttöä.
Alkoholijuomia ei saa tarjoilla alaikäisille eikä selvästi päihtyneille. Vastuu siitä, että alaikäinen ei saa toiselta asiakkaalta alkoholijuomaa on anniskeluluvan haltijalla sekä anniskelupaikan henkilökunnalla. Alkoholijuomia saa anniskella aamu yhdeksästä puoli kahteen yöllä. Anniskeluaikaa voidaan jatkaa 1.30 jälkeen tekemällä lupaviranomaiselle kirjallinen ilmoitus eli jatkoaikailmoitus. Jatkoajalla anniskelua saadaan jatkaa enintään kello neljää asti aamulla.
Luvanhaltijan tulee laatia toiminnastaan omavalvonta suunnitelma. Omavalvontasuunnitelma on kirjallinen suunnitelma luvanhaltijan toiminnasta. Omavalvontasuunnitelman avulla lupaviranomainen varmistaa, että luvanhaltijan toiminta on lainmukaista.
Poliisi voi tapauksesta riippuen kirjata rikosilmoituksen, määrätä sakkorangaistuksen, sulkea ravintolan tai keskeyttää anniskelun kyseisen illan osalta. Aluehallintovirasto voi määrätä seuraamusmaksun sekä perua anniskeluluvan määräajaksi tai kokonaan.