MIKSI KOULURUOKA EI MAISTU? : Kvantitatiivinen tutkimus kouluruokailusta Valtimon yhtenäiskoulun 4.-9. vuosiluokkien oppilaille
Hampinen, Tiina; Piiroinen, Leena (2018)
Hampinen, Tiina
Piiroinen, Leena
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121822283
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121822283
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää tekijöitä
siihen, miksi täysipainoinen kouluateria ei maistu Valtimon yhtenäiskoulun perusopetuksen 4. - 9. vuosiluokilla. Valtimon yhtenäiskoulu voi hyödyntää tutkimuksen tuloksia kouluruokailun kehittämiseen. Tässä opinnäytetyössä tutkittiin, miten täysipainoinen kouluateria maistui, mitkä tekijät vaikuttivat kouluaterian maistumiseen ja miten oppilaat haluavat kehittää kouluruokailua.
Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimuksena. Kyselytutkimukseen vastaaminen tapahtui älypuhelimella tai paperisella kyselylomakkeella. Kohderyhmänä olivat kaikki 4.-9. luokkien oppilaat. Huoltajilta kysyttiin lupa tutkimukseen osallistumiseen. Tutkimus toteutettiin toukokuussa 2018. Tutkimukseen osallistui 117 Valtimon yhtenäiskoulun oppilasta. Kyselytutkimus toteutettiin kouluaterian jälkeisellä oppitunnilla.
Tutkimustulosten perusteella kouluruokailua Valtimon koulussa on mahdollista kehittää. Kaikki kouluaterian osat eivät maistuneet oppilaille. Koululounaan syömättä jättäneet oppilaat olivat 9. luokan oppilaita. Oppilaiden ruokavalintoihin eniten vaikutusta oli ruoan maulla. Tutkimuksen perusteella kehittämiskohteiksi nousivat ruokailutila ja istuinpaikkojen määrä. Samankaltainen tutkimus olisi hyvä toistaa esimerkiksi muutaman vuoden kuluttua.
siihen, miksi täysipainoinen kouluateria ei maistu Valtimon yhtenäiskoulun perusopetuksen 4. - 9. vuosiluokilla. Valtimon yhtenäiskoulu voi hyödyntää tutkimuksen tuloksia kouluruokailun kehittämiseen. Tässä opinnäytetyössä tutkittiin, miten täysipainoinen kouluateria maistui, mitkä tekijät vaikuttivat kouluaterian maistumiseen ja miten oppilaat haluavat kehittää kouluruokailua.
Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimuksena. Kyselytutkimukseen vastaaminen tapahtui älypuhelimella tai paperisella kyselylomakkeella. Kohderyhmänä olivat kaikki 4.-9. luokkien oppilaat. Huoltajilta kysyttiin lupa tutkimukseen osallistumiseen. Tutkimus toteutettiin toukokuussa 2018. Tutkimukseen osallistui 117 Valtimon yhtenäiskoulun oppilasta. Kyselytutkimus toteutettiin kouluaterian jälkeisellä oppitunnilla.
Tutkimustulosten perusteella kouluruokailua Valtimon koulussa on mahdollista kehittää. Kaikki kouluaterian osat eivät maistuneet oppilaille. Koululounaan syömättä jättäneet oppilaat olivat 9. luokan oppilaita. Oppilaiden ruokavalintoihin eniten vaikutusta oli ruoan maulla. Tutkimuksen perusteella kehittämiskohteiksi nousivat ruokailutila ja istuinpaikkojen määrä. Samankaltainen tutkimus olisi hyvä toistaa esimerkiksi muutaman vuoden kuluttua.