Suolalaadun vaihtamiseen tarvittavat muutokset suolaliuoskierrossa
Rantala, Valtteri (2018)
Rantala, Valtteri
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121722034
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121722034
Tiivistelmä
Kemira Chemicals on kemianteollisuuden yritys, joka valmistaa kemikaaleja pääasiassa paperi-
ja selluteollisuuden tarpeisiin. Kemira Chemicals valmistaa esimerkiksi suolahappoa,
lipeää sekä kloraattia. Näiden tuotteitten valmistamiseen käytetään kolmea pääraaka-ainetta
jotka ovat vesi, sähkö ja suola. Kemira Chemicalsin tehtaitten välillä on eroa varsinkin käytetyissä
suolalaaduissa: osa tehtaista käyttää vakuumisuolaa ja osa vuorisuolaa. Joutsenon
tehtaalla käytetään erittäin puhdasta vakuumisuolaa, kun taas Ortigueiran tehtaalla suolana
käytetään valkaistua vuorisuolaa.
Tämän opinnäytetyön tehtävänä oli selvittää tarvittavat muutokset Joutsenon tehtaalla, jos
vakuumisuola vaihdettaisiin vuorisuolaan. Vertauskohteena käytettiin Ortigueiran tehtaan
suolaliuoskiertoa, jossa käytetään vuorisuolaa. Työn ensimmäisissä luvuissa käydään läpi
Joutsenon lipeä- sekä kloraattitehtaan suolaliuoskierto sekä Ortigueiran suolaliuoskierto.
Suolaliuoskiertojen jälkeen verrattiin suolalaatuja eli vakuumi- ja vuorisuolaa. Suolalaatujen
vertailun jälkeen paneuduttiin tarvittaviin muutoksiin, joita Joutsenon tehtaalla olisi tehtävä,
jos suolalaatu vaihdettaisiin.
Työssä käytettiin kirjallisuuden lisäksi lähteenä Kemira Chemicalsin intranet-ohjeita sekä
työntekijöiden haastatteluja. Joutsenon ja Ortigueiran tehtaitten suolaliuoskiertoa verrattaessa
huomattiin, että liuoskierrot ovat pääpiirteittäin samanlaisia, mutta Ortigueirassa liuos
käy läpi pidemmän puhdistusprosessin, mikä johtuu pääasiassa suolalaaduista ja siitä, että
siellä pääasiallisena tuotteena valmistetaan pelkästään kloraattia ja vetyä. Joutsenossa tehdas
taas on verrattain vanhempi ja kloraattitehtaan lisäksi suolaliuosta käytetään myös lipeätehtaalla.
Lipeätehtaalla membraanikennojen mebraani vaatii erittäin puhdasta suolaliuosta,
kun taas kloraattitehtaalla suolaliuoksen puhtaus ei ole yhtä kriittistä. Vakuumisuolan
ja vuorisuolan suurin ero on puhtaus, joka vakuumisuolassa on suurempi. Vakuumisuolalla
on myös parempi saatavuus Joutsenoon.
Johtopäätöksenä todetaan, että suolalaatu voitaisiin vaihtaa lisäämällä Joutsenon tehtaan
suolaliuoksen puhdistustehoa. Tästä muutoksesta voisi pidemmässä juoksussa olla myös
taloudellisia hyötyjä, sillä se antaa mahdollisuuden käyttää molempia suolalaatuja. Muutosten
tekeminen ei sulkisi kumpaakaan suolalaatua pois, vaan antaisi mahdollisuuden valita
niiden väliltä.
ja selluteollisuuden tarpeisiin. Kemira Chemicals valmistaa esimerkiksi suolahappoa,
lipeää sekä kloraattia. Näiden tuotteitten valmistamiseen käytetään kolmea pääraaka-ainetta
jotka ovat vesi, sähkö ja suola. Kemira Chemicalsin tehtaitten välillä on eroa varsinkin käytetyissä
suolalaaduissa: osa tehtaista käyttää vakuumisuolaa ja osa vuorisuolaa. Joutsenon
tehtaalla käytetään erittäin puhdasta vakuumisuolaa, kun taas Ortigueiran tehtaalla suolana
käytetään valkaistua vuorisuolaa.
Tämän opinnäytetyön tehtävänä oli selvittää tarvittavat muutokset Joutsenon tehtaalla, jos
vakuumisuola vaihdettaisiin vuorisuolaan. Vertauskohteena käytettiin Ortigueiran tehtaan
suolaliuoskiertoa, jossa käytetään vuorisuolaa. Työn ensimmäisissä luvuissa käydään läpi
Joutsenon lipeä- sekä kloraattitehtaan suolaliuoskierto sekä Ortigueiran suolaliuoskierto.
Suolaliuoskiertojen jälkeen verrattiin suolalaatuja eli vakuumi- ja vuorisuolaa. Suolalaatujen
vertailun jälkeen paneuduttiin tarvittaviin muutoksiin, joita Joutsenon tehtaalla olisi tehtävä,
jos suolalaatu vaihdettaisiin.
Työssä käytettiin kirjallisuuden lisäksi lähteenä Kemira Chemicalsin intranet-ohjeita sekä
työntekijöiden haastatteluja. Joutsenon ja Ortigueiran tehtaitten suolaliuoskiertoa verrattaessa
huomattiin, että liuoskierrot ovat pääpiirteittäin samanlaisia, mutta Ortigueirassa liuos
käy läpi pidemmän puhdistusprosessin, mikä johtuu pääasiassa suolalaaduista ja siitä, että
siellä pääasiallisena tuotteena valmistetaan pelkästään kloraattia ja vetyä. Joutsenossa tehdas
taas on verrattain vanhempi ja kloraattitehtaan lisäksi suolaliuosta käytetään myös lipeätehtaalla.
Lipeätehtaalla membraanikennojen mebraani vaatii erittäin puhdasta suolaliuosta,
kun taas kloraattitehtaalla suolaliuoksen puhtaus ei ole yhtä kriittistä. Vakuumisuolan
ja vuorisuolan suurin ero on puhtaus, joka vakuumisuolassa on suurempi. Vakuumisuolalla
on myös parempi saatavuus Joutsenoon.
Johtopäätöksenä todetaan, että suolalaatu voitaisiin vaihtaa lisäämällä Joutsenon tehtaan
suolaliuoksen puhdistustehoa. Tästä muutoksesta voisi pidemmässä juoksussa olla myös
taloudellisia hyötyjä, sillä se antaa mahdollisuuden käyttää molempia suolalaatuja. Muutosten
tekeminen ei sulkisi kumpaakaan suolalaatua pois, vaan antaisi mahdollisuuden valita
niiden väliltä.