Maan viljavuuden ja kasvukunnon kehitys luonnonmukaisen tuotannon aikana : Tilatutkimus Etelä-Pohjanmaan alueella
Rantala, Joanina (2018)
Rantala, Joanina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121421676
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121421676
Tiivistelmä
Maan kasvukunnon hoito tekee viljelystä kestävää ja näkyy tulevaisuudessa myös kannattavampana viljelynä. Peltoviljelyn kannalta haasteellisten sääolosuhteiden ennustetaan lisääntyvän, jolloin kasvukunnon merkitys korostuu entisestään, sillä hyvärakenteinen maa mahdollistaa sadon saannin myös huonompina kasvukausina. Peltomaan kasvukunnon hoito on lisäksi keino edistää ympäristön tilaa.
Opinnäytetyössä selvitettiin luonnonmukaisen tuotannon aikana tapahtuvia muutoksia maan viljavuudessa ja kasvukunnossa. Tämän lisäksi selvitettiin esimerkiksi oleellisimpia maan kasvukuntoon vaikuttavia tekijöitä. Opinnäytetyö toteutettiin ProAgria Etelä-Pohjanmaan avustuksella. Tutkimuksessa oli mukana viisi pidempään luonnonmukaista tuotantoa harjoittanutta maatilayritystä. Tulokset saatiin viljelijähaastatteluiden sekä tiloilta kerätyn viljavuustutkimusaineiston perusteella.
Viljelijähaastattelujen mukaan maan viljavuus ja kasvukunto on pääsääntöisesti parantunut luomutuotannon aikana. Maan rakenne, etenkin mururakenne on parantunut ja maaperäeläinten määrä on lisääntynyt peltomaissa. Lohkojen multavuus ja happamuutta kuvaava pH-arvo on pääsääntöisesti noussut tai pysynyt samana luomutuotannon aikana.
Viljavuustutkimusaineiston mukaan vuosien väliset vaihtelut ravinteiden pitoisuuksissa, maan multavuudessa ja happamuudessa ovat yleisiä. Esimerkiksi tilan lannoituskäytännöillä oli merkitystä maan viljavuuden kehitykseen. Fosfori- ja kaliumpitoisuudet ovat laskeneet useilla tutkimuslohkoilla. Hivenravinteista esimerkiksi mangaania on yleisesti ottaen vähän maaperässä.
Hyvän kasvukunnon muodostumisen lähtökohtana pidettiin peltomaan rakenteen ylläpitoa sekä edistämistä. Oleellisiksi tekijöiksi kasvukunnon kannalta mainittiin myös maan hyvä ravinnetila, eloperäisen aineksen käyttö, kalkitus, rikkakasvien hallinta, mahdollisimman vähäinen maan muokkaus ja runsas aluskasvien sekä syväjuuristen kasvien käyttö.
Opinnäytetyössä selvitettiin luonnonmukaisen tuotannon aikana tapahtuvia muutoksia maan viljavuudessa ja kasvukunnossa. Tämän lisäksi selvitettiin esimerkiksi oleellisimpia maan kasvukuntoon vaikuttavia tekijöitä. Opinnäytetyö toteutettiin ProAgria Etelä-Pohjanmaan avustuksella. Tutkimuksessa oli mukana viisi pidempään luonnonmukaista tuotantoa harjoittanutta maatilayritystä. Tulokset saatiin viljelijähaastatteluiden sekä tiloilta kerätyn viljavuustutkimusaineiston perusteella.
Viljelijähaastattelujen mukaan maan viljavuus ja kasvukunto on pääsääntöisesti parantunut luomutuotannon aikana. Maan rakenne, etenkin mururakenne on parantunut ja maaperäeläinten määrä on lisääntynyt peltomaissa. Lohkojen multavuus ja happamuutta kuvaava pH-arvo on pääsääntöisesti noussut tai pysynyt samana luomutuotannon aikana.
Viljavuustutkimusaineiston mukaan vuosien väliset vaihtelut ravinteiden pitoisuuksissa, maan multavuudessa ja happamuudessa ovat yleisiä. Esimerkiksi tilan lannoituskäytännöillä oli merkitystä maan viljavuuden kehitykseen. Fosfori- ja kaliumpitoisuudet ovat laskeneet useilla tutkimuslohkoilla. Hivenravinteista esimerkiksi mangaania on yleisesti ottaen vähän maaperässä.
Hyvän kasvukunnon muodostumisen lähtökohtana pidettiin peltomaan rakenteen ylläpitoa sekä edistämistä. Oleellisiksi tekijöiksi kasvukunnon kannalta mainittiin myös maan hyvä ravinnetila, eloperäisen aineksen käyttö, kalkitus, rikkakasvien hallinta, mahdollisimman vähäinen maan muokkaus ja runsas aluskasvien sekä syväjuuristen kasvien käyttö.