1 - 3-vuotiaiden sairaalaruokailu ja sen kehittäminen : Case: Sormiruokailulista Oulun yliopistolliselle sairaalalle
Kyyriäinen, Laura (2018)
Kyyriäinen, Laura
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018113019206
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018113019206
Tiivistelmä
Lasten ruokatottumukset kehittyvät voimakkaasti 1 - 3-vuoden iässä. Perinteisen soseruokailun rinnalle on nousemassa yhä enenemässä määrin sormiruokailu eli baby-led weaning. Sormiruokailu on lapsentahtista ruokailua, jossa lapsi saa tutustua uusiin ruokiin käyttäen eri aistejaan avuksi. Sairaalaruokailun tarkoituksena on tarjota potilaille terveellistä ja maukasta ruokaa, joka tukee heidän ravitsemushoitoaan. On tärkeää tarjota lapsille mielekkäitä ja ruokailemaan houkuttelevia aterioita, sillä lapset ovat erittäin alttiita vajaaravitsemukselle.
Työn tavoitteena oli saada palautetta ja kehittämisehdotuksia lasten sairaalaruokailusta 1 - 3-vuotiaiden potilaiden vanhemmilta. Tavoitteena oli myös kehittää sormiruokailulista, jota voidaan tarjota potilaille. Työn toimeksiantajana toimi Oulun yliopistollisen sairaalan ravintopalvelut.
Palautteen saamiseksi sairaalaruokailun tilasta, kehittämiskohteiden kartoittamiseksi ja sormiruokailulistan suunnittelun tueksi, työssä tehtiin puolistrukturoituja teemahaastatteluja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin lasten ja nuorten vastuualueen lastenosastoilla lapsipotilaiden vanhemmille. Vanhempien haastatteluja suoritettiin yhteensä kuusi. Haastateltavat vanhemmat tulivat lasten syöpäosastolta, lasten kirurgiselta osastolta, lasten sisätauti- ja infektio-osastolta sekä lasten neurologiselta osastolta. Sormiruokailulistan kehittämistä varten selvitettiin myös sormiruokailun tarjontaa Suomen yliopistollisissa sairaaloissa sähköpostikyselyn avulla. Tämän työn tekohetkellä ainoastaan Tampereen yliopistollisessa sairaalassa oli tarjolla sormiruokailua.
Työssä haastateltujen kuuden vanhemman haastatteluissa selvisi, että lapsille tarjottavan ruoan laatuun ollaan tyytyväisiä. Lapsille ei kuitenkaan maistu lounaalla tarjottavat sekoitetut salaatit ja myös keitetyn perunan tilalle toivottiin enemmän pastaa ja riisiä. Työn tuloksena kehitettiin yhden viikon mittainen sormiruokailulista, joka tulee tarjolle Oulun yliopistolliseen sairaalaan vuoden 2019 aikana. Sormiruokailulistassa otettiin huomioon erilaiset rakenteet ja maut, joista sormiruokailija voi nauttia. Tärkeää suunnittelun kannalta oli myös listan helppo käytännön toteuttaminen ravintopalveluissa.
Työn tavoitteena oli saada palautetta ja kehittämisehdotuksia lasten sairaalaruokailusta 1 - 3-vuotiaiden potilaiden vanhemmilta. Tavoitteena oli myös kehittää sormiruokailulista, jota voidaan tarjota potilaille. Työn toimeksiantajana toimi Oulun yliopistollisen sairaalan ravintopalvelut.
Palautteen saamiseksi sairaalaruokailun tilasta, kehittämiskohteiden kartoittamiseksi ja sormiruokailulistan suunnittelun tueksi, työssä tehtiin puolistrukturoituja teemahaastatteluja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin lasten ja nuorten vastuualueen lastenosastoilla lapsipotilaiden vanhemmille. Vanhempien haastatteluja suoritettiin yhteensä kuusi. Haastateltavat vanhemmat tulivat lasten syöpäosastolta, lasten kirurgiselta osastolta, lasten sisätauti- ja infektio-osastolta sekä lasten neurologiselta osastolta. Sormiruokailulistan kehittämistä varten selvitettiin myös sormiruokailun tarjontaa Suomen yliopistollisissa sairaaloissa sähköpostikyselyn avulla. Tämän työn tekohetkellä ainoastaan Tampereen yliopistollisessa sairaalassa oli tarjolla sormiruokailua.
Työssä haastateltujen kuuden vanhemman haastatteluissa selvisi, että lapsille tarjottavan ruoan laatuun ollaan tyytyväisiä. Lapsille ei kuitenkaan maistu lounaalla tarjottavat sekoitetut salaatit ja myös keitetyn perunan tilalle toivottiin enemmän pastaa ja riisiä. Työn tuloksena kehitettiin yhden viikon mittainen sormiruokailulista, joka tulee tarjolle Oulun yliopistolliseen sairaalaan vuoden 2019 aikana. Sormiruokailulistassa otettiin huomioon erilaiset rakenteet ja maut, joista sormiruokailija voi nauttia. Tärkeää suunnittelun kannalta oli myös listan helppo käytännön toteuttaminen ravintopalveluissa.