AMMATTIKEITTIÖN RUOKATUOTANTOTAVAN MUUTOS CASE SATKS RUOKAPALVELUT
Raita-aho, Kati (2018)
Raita-aho, Kati
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112518061
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112518061
Tiivistelmä
Kehittämistyön aiheena oli ammattikeittiön ruokatuotantotavan muutos ja sen vaikutukset keittiön toimintaan, kannattavuuteen ja resursseihin.
Kehittämistyön kohdeorganisaatio on julkinen organisaatio, joka tuottaa ruokapalveluita Satakunnan keskussairaalassa Porissa.
Työn tavoitteena oli tutkia jo muutoksen kokeneita ammattikeittiöitä ja tuottaa uutta ideoita case-organisaation kehittämisen tueksi ja saada aikaan kehittämisehdotuksia muutoksen avuksi.
Teoreettinen viitekehys perustui liiketoiminnan kannattavuutta ja resursseja käsittelevän kirjallisuuden pohjalle. Ammattikeittiön resursseja (tilat, laitteet, henkilöstö) käsiteltiin organisaation kannattavuuden näkökulmasta.
Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin ja lähestymistavaksi valittiin tapaustutkimus. Tiedonkeruumenetelminä käytettiin haastattelua, aivoriihityyppistä työskentelyä, SWOT-analyysiä ja dokumenttianalyysiä.
Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että organisaation pitää varautua muutokseen ja strateginen ennakointi kannattaa, koska näin parannetaan omaa asemaa markkinoilla. Kustannussäästöjen vertailu on haastavaa eikä yksinkertaista valmista tapaa ruokatuotantotapamuutoksen toteuttamiseen kuitenkaan ole olemassa.
Kehittämistyön kohdeorganisaatio on julkinen organisaatio, joka tuottaa ruokapalveluita Satakunnan keskussairaalassa Porissa.
Työn tavoitteena oli tutkia jo muutoksen kokeneita ammattikeittiöitä ja tuottaa uutta ideoita case-organisaation kehittämisen tueksi ja saada aikaan kehittämisehdotuksia muutoksen avuksi.
Teoreettinen viitekehys perustui liiketoiminnan kannattavuutta ja resursseja käsittelevän kirjallisuuden pohjalle. Ammattikeittiön resursseja (tilat, laitteet, henkilöstö) käsiteltiin organisaation kannattavuuden näkökulmasta.
Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin ja lähestymistavaksi valittiin tapaustutkimus. Tiedonkeruumenetelminä käytettiin haastattelua, aivoriihityyppistä työskentelyä, SWOT-analyysiä ja dokumenttianalyysiä.
Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että organisaation pitää varautua muutokseen ja strateginen ennakointi kannattaa, koska näin parannetaan omaa asemaa markkinoilla. Kustannussäästöjen vertailu on haastavaa eikä yksinkertaista valmista tapaa ruokatuotantotapamuutoksen toteuttamiseen kuitenkaan ole olemassa.