RAVINNOLLA TULOKSIA Nuoren taitoluistelijan ravitsemusopas
Kutvonen, Mira; Valtonen, Eliisa (2018)
Kutvonen, Mira
Valtonen, Eliisa
Lapin ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018111817392
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018111817392
Tiivistelmä
Opinnäytetyömme oli toiminnallinen, josta syntyi tuotoksena ravitsemusopas nuorille taitoluistelijoille, heidän vanhemmilleen ja valmennusjoukoilleen. Työmme tarkoituksena oli saada tehtyä konkreettinen ja selkeä ravitsemusopas.
Työmme tavoitteena oli nuorten taitoluistelijoiden ravitsemustietouden laajenta-minen sekä mahdollisten väärien ennakkoluulojen kumoaminen tutkimustulosten ja olemassa olevan tiedon pohjalta. Ajatuksena työssämme oli saada nuoret tai-toluistelijat ymmärtämään ravinnon merkitys urheilijana kehittymiselle, palautu-miselle sekä yleiselle kasvulle ja kehitykselle. Ymmärryksen pohjalta nuorilla on mahdollisuus oppia terveelliset ruokailutavat jo lapsesta lähtien ennen kilpailu-uransa huippuvaihetta.
Toimeksiantajana työlle toimi Suomen Taitoluisteluliitto (STLL). Kohderyh-mänämme oli Talent-luistelijat, jotka toimivat STLL:n alaisuudessa. Ryhmä koos-tuu 30 lahjakkaasta 10 – 13-vuotiaasta yksinluistelijasta.
Kartoitimme luistelijoilta nykyistä ravitsemustilannetta ravitsemuskyselyllä sekä ruokapäiväkirjan avulla. Opinnäytetyöraportissamme käytimme lähteenä sekä suomen- että englanninkielisiä luotettavia tietolähteitä. Tietolähteinä oli sekä kir-joja että internetistä löytyviä artikkeleita. Ravitsemusoppaan teimme raporttimme teoreettisen viitekehyksen pohjalta.
Raportissamme kävimme läpi, mitä taitoluistelu on ja mitä erityisvaatimuksia ra-vitsemuksen suhteen taitoluistelijalta vaaditaan. Kävimme myös läpi ateriarytmin, energia- ja suojaravintoaineet, ravinnon merkityksen palautumisessa, yleisimmät syömishäiriöt sekä kilpailupäivän ravitsemuksen erityispiirteet. Oppaaseen olemme koonneet näistä oleellisimmat asiat, jotka liittyvät nuoren taitoluistelijan ravitsemukseen.
Työmme tavoitteena oli nuorten taitoluistelijoiden ravitsemustietouden laajenta-minen sekä mahdollisten väärien ennakkoluulojen kumoaminen tutkimustulosten ja olemassa olevan tiedon pohjalta. Ajatuksena työssämme oli saada nuoret tai-toluistelijat ymmärtämään ravinnon merkitys urheilijana kehittymiselle, palautu-miselle sekä yleiselle kasvulle ja kehitykselle. Ymmärryksen pohjalta nuorilla on mahdollisuus oppia terveelliset ruokailutavat jo lapsesta lähtien ennen kilpailu-uransa huippuvaihetta.
Toimeksiantajana työlle toimi Suomen Taitoluisteluliitto (STLL). Kohderyh-mänämme oli Talent-luistelijat, jotka toimivat STLL:n alaisuudessa. Ryhmä koos-tuu 30 lahjakkaasta 10 – 13-vuotiaasta yksinluistelijasta.
Kartoitimme luistelijoilta nykyistä ravitsemustilannetta ravitsemuskyselyllä sekä ruokapäiväkirjan avulla. Opinnäytetyöraportissamme käytimme lähteenä sekä suomen- että englanninkielisiä luotettavia tietolähteitä. Tietolähteinä oli sekä kir-joja että internetistä löytyviä artikkeleita. Ravitsemusoppaan teimme raporttimme teoreettisen viitekehyksen pohjalta.
Raportissamme kävimme läpi, mitä taitoluistelu on ja mitä erityisvaatimuksia ra-vitsemuksen suhteen taitoluistelijalta vaaditaan. Kävimme myös läpi ateriarytmin, energia- ja suojaravintoaineet, ravinnon merkityksen palautumisessa, yleisimmät syömishäiriöt sekä kilpailupäivän ravitsemuksen erityispiirteet. Oppaaseen olemme koonneet näistä oleellisimmat asiat, jotka liittyvät nuoren taitoluistelijan ravitsemukseen.