Verkon ruokakokonaisuuden suunnittelu Maaseudun Tulevaisuus -lehdelle
Pehkonen, Hanna (2018)
Pehkonen, Hanna
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018102416210
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018102416210
Tiivistelmä
Tämä toiminnallinen opinnäytetyö koostuu suunnitelmasta ja raportista. Suunnitelma on suunnitelma verkon ruokakokonaisuudesta Maaseudun Tulevaisuus –lehdelle. Raporttiosassa kuvataan työn teoriapohja sekä suunnitelman työstäminen ja sisältö. Lisäksi arvioidaan työn hyödynnettävyyttä ja työskentelyä suunnitelmaa tehdessä.
Ruuassa kiinnostavat sen alkuperä, teko- ja tuotantotapa, siihen liittyvä laidansäädäntö ja politiikka sekä tarinat sen ympärillä. Ruokajournalismin ei tarvitse olla, eikä se ole, pelkkiä reseptejä tai ravintola-arvosteluja.
Ruokasisältöjen julkaisemisessa verkossa mietityttävät samat asiat kuin muunkin journalistisen sisällön julkaisemisessa. Kenelläkään ei taida olla oikeaa vastausta siihen, mitä osuus tuotetuista sisällöistä kannattaa julkaista verkossa, ja mikä sisällöistä on syytä julkaista maksuttomana ja mikä maksullisena.
Sosiaalinen media ja siellä tapahtuva sisältöjen jakaminen on merkittävässä roolissa juttujen suosion syntymisessä.
Maaseudun Tulevaisuuden tavoitteena on houkutella lisää kävijöitä verkkosivuilleen ruokasisällöillä. Suunnitelman tavoitteena oli luoda suuntaviivat yhtenäiselle, erottuvalle, näkyvälle ja sitouttavalle ruokakokonaisuudelle, joka olisi osa Maaseudun Tulevaisuuden verkkosivuja, sekä selvittää, millaisia ruokasisältöjä jatkossa kannattaa tuottaa.
Suunnitelman laatimisessa käytettiin kolmea menetelmää: benchmarkingia eli vertaisilta oppimista, toimituksen sisäistä aivoriihtä ja kyselytutkimusta. Työ tehtiin aikavälillä lokakuu 2017 – tammikuu 2018.
Suunnitelma koostuu suosituksista journalistisesta ja reseptipalvelun sisällöstä, kyselyn pääkohtien tuloksista, jotka liittyvät näihin asioihin, sekä sivuston toteutuksen hahmottelusta. Suunnitelman kantavana ajatuksena on hyödyntää lehden erityisosaamista ruokaketjuun ja ruuan alkuperään liittyvässä uutisoinnissa.
Valmis suunnitelma on pohja Viestilehtien palvelukehitysmallin seuraaville vaiheille, jotka tuottavat aikanaan uudistuneen ruokakokonaisuuden Maaseudun Tulevaisuuden verkkosivuille.
Ruuassa kiinnostavat sen alkuperä, teko- ja tuotantotapa, siihen liittyvä laidansäädäntö ja politiikka sekä tarinat sen ympärillä. Ruokajournalismin ei tarvitse olla, eikä se ole, pelkkiä reseptejä tai ravintola-arvosteluja.
Ruokasisältöjen julkaisemisessa verkossa mietityttävät samat asiat kuin muunkin journalistisen sisällön julkaisemisessa. Kenelläkään ei taida olla oikeaa vastausta siihen, mitä osuus tuotetuista sisällöistä kannattaa julkaista verkossa, ja mikä sisällöistä on syytä julkaista maksuttomana ja mikä maksullisena.
Sosiaalinen media ja siellä tapahtuva sisältöjen jakaminen on merkittävässä roolissa juttujen suosion syntymisessä.
Maaseudun Tulevaisuuden tavoitteena on houkutella lisää kävijöitä verkkosivuilleen ruokasisällöillä. Suunnitelman tavoitteena oli luoda suuntaviivat yhtenäiselle, erottuvalle, näkyvälle ja sitouttavalle ruokakokonaisuudelle, joka olisi osa Maaseudun Tulevaisuuden verkkosivuja, sekä selvittää, millaisia ruokasisältöjä jatkossa kannattaa tuottaa.
Suunnitelman laatimisessa käytettiin kolmea menetelmää: benchmarkingia eli vertaisilta oppimista, toimituksen sisäistä aivoriihtä ja kyselytutkimusta. Työ tehtiin aikavälillä lokakuu 2017 – tammikuu 2018.
Suunnitelma koostuu suosituksista journalistisesta ja reseptipalvelun sisällöstä, kyselyn pääkohtien tuloksista, jotka liittyvät näihin asioihin, sekä sivuston toteutuksen hahmottelusta. Suunnitelman kantavana ajatuksena on hyödyntää lehden erityisosaamista ruokaketjuun ja ruuan alkuperään liittyvässä uutisoinnissa.
Valmis suunnitelma on pohja Viestilehtien palvelukehitysmallin seuraaville vaiheille, jotka tuottavat aikanaan uudistuneen ruokakokonaisuuden Maaseudun Tulevaisuuden verkkosivuille.