Kahvilaympäristön uudistaminen: Case Café Beat
Mäkelä, Juha; Erikkilä, Joel (2018)
Mäkelä, Juha
Erikkilä, Joel
Laurea-ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018101616013
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018101616013
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on toteutettu opetusravintola BarLaurean toimeksiannosta. Työn tarkoituksena oli tehdä kirjallinen uudistusehdotus Laurea Ammattikorkeakoulun Leppävaaran kampuksella, osana restonomiopiskelijoiden oppimisympäristöä toimivan, kahvila Café Beatin laitteiston ja tilojen uudistamiseksi. Uudistusehdotus toteutettiin yhteistyössä keittiölaitetoimittaja Dietan kanssa. Työn tavoitteena oli luoda muokattava ja liikuteltava laitekokonaisuus Café Beatin sekä BarLaurean käyttöön.
Työn teoreettisessa viitekehyksessä käsiteltiin Living Lab -oppimisympäristön, toimitilasuunnittelun ja palvelumuotoilun käsitteitä. Living Lab -oppimismenetelmän keskeinen rooli osa BarLaurea toiminta-ajatusta asetti selkeät reunaehdot muutossuunnitelman toteuttamiselle. Toimitilasuunnittelua on hyödynnetty kahvilan laitteiston uudelleensijoittelun suunnittelemisessa, asiakasvirtojen ohjaamisessa sekä kahvilaprosessien tehostamisessa. Työ toteutettiin palvelumuotoilun vaiheajattelua ja niiden keinoja hyödyntäen.
Tutkimusmenetelmiksi työhön valittiin strukturoimaton haastattelu, havainnointi, benchmarking sekä sähköinen kysely. Menetelmät valittiin niistä saatavan laadullisen tutkimusmateriaalin vuoksi. Haastatteluilla pyrittiin saamaan henkilökunnan näkemystä prosessien sekä laitteiden toimivuudesta. Kyselyllä, havainnoinnilla sekä benchmarkingilla saatiin dataa asiakkaan näkökulmasta sekä innovatiivisia ratkaisuja kohdeympäristöön. Näin saatuja tutkimustietoja yhdistelemällä pystyttiin luomaan paras mahdollinen kokonaisuus Café Beatin tarpeisiin.
Työssä käydään läpi alustava ehdotelma, jonka jälkeen esitellään palvelupolku ennen ja jälkeen uudistusta. Raportti loppuu lopullisen ja yksityiskohtaisen kahvilauudistusehdotelman kuvaukseen. Kuvauksessa käydään läpi laitteiden aiheuttamat kustannukset asennuksineen, perustelut sijoittelulle sekä uudistusmahdollisuudet tulevaisuuteen.
Lopullinen työn toteutus onnistui hyvin. Laitteiston hankinta ja sijoittelu onnistui hyvin ja toimeksiantaja oli tyytyväinen ratkaisuihin. Kilpailutus sekä itsepalvelukassan toteutus jäi kuitenkin aikataulullisten tekijöiden takia vähäiseksi tai kokonaan puuttuvaksi.
Työn teoreettisessa viitekehyksessä käsiteltiin Living Lab -oppimisympäristön, toimitilasuunnittelun ja palvelumuotoilun käsitteitä. Living Lab -oppimismenetelmän keskeinen rooli osa BarLaurea toiminta-ajatusta asetti selkeät reunaehdot muutossuunnitelman toteuttamiselle. Toimitilasuunnittelua on hyödynnetty kahvilan laitteiston uudelleensijoittelun suunnittelemisessa, asiakasvirtojen ohjaamisessa sekä kahvilaprosessien tehostamisessa. Työ toteutettiin palvelumuotoilun vaiheajattelua ja niiden keinoja hyödyntäen.
Tutkimusmenetelmiksi työhön valittiin strukturoimaton haastattelu, havainnointi, benchmarking sekä sähköinen kysely. Menetelmät valittiin niistä saatavan laadullisen tutkimusmateriaalin vuoksi. Haastatteluilla pyrittiin saamaan henkilökunnan näkemystä prosessien sekä laitteiden toimivuudesta. Kyselyllä, havainnoinnilla sekä benchmarkingilla saatiin dataa asiakkaan näkökulmasta sekä innovatiivisia ratkaisuja kohdeympäristöön. Näin saatuja tutkimustietoja yhdistelemällä pystyttiin luomaan paras mahdollinen kokonaisuus Café Beatin tarpeisiin.
Työssä käydään läpi alustava ehdotelma, jonka jälkeen esitellään palvelupolku ennen ja jälkeen uudistusta. Raportti loppuu lopullisen ja yksityiskohtaisen kahvilauudistusehdotelman kuvaukseen. Kuvauksessa käydään läpi laitteiden aiheuttamat kustannukset asennuksineen, perustelut sijoittelulle sekä uudistusmahdollisuudet tulevaisuuteen.
Lopullinen työn toteutus onnistui hyvin. Laitteiston hankinta ja sijoittelu onnistui hyvin ja toimeksiantaja oli tyytyväinen ratkaisuihin. Kilpailutus sekä itsepalvelukassan toteutus jäi kuitenkin aikataulullisten tekijöiden takia vähäiseksi tai kokonaan puuttuvaksi.