Kauraöljy kosmetiikassa
Sundberg, Enikö (2018)
Sundberg, Enikö
Laurea-ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018092715486
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018092715486
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin Fazer Myllyn valmistamaa kauraöljyä, Fazer Aurora Oat Oil Purea, Fazer Myllyn pyynnöstä. Tutkimuksissa selvitettiin kauraöljyn ominaisuuksia kosmetiikkakäytössä, kuten säilyvyyttä ja emulgointiominaisuuksia, vaikutusta ihon kosteuteen sekä sen tuoksun ja käytön miellyttävyyttä.
Työssä selvitettiin teorian pohjalta kauraöljyn valmistusmenetelmä sekä kauraöljyn sisältämät aineet. Lisäksi työssä käsiteltiin teoriapohjaisesti kosmetiikassa käytettäviä öljyjä, ihon kosteuteen vaikuttavia tekijöitä, emulsion muodostumista ja emulgaattoreiden merkitystä, kosmetiikan aistittavia ominaisuuksia sekä aistinvaraisen arvioinnin perusteita. Opinnäytetyössä suoritettiin kolme tutkimusta koskien kauraöljyn säilyvyyttä, emulgointiominaisuuksia, ihon kosteuttavuutta sekä käyttömukavuutta.
Kauraöljyä testattiin 24 koehenkilöllä. Koehenkilöiltä mitattiin käsivarren ihon kosteuspitoisuus ennen kauraöljyn käyttöä sekä käytön jälkeen. Koehenkilöt vastasivat kyselylomakkeeseen. Mittaustulosten perusteella kauraöljyllä vaikuttaisi olevan ihoa kosteuttavaa tehoa. Kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että merkittävä osa koehenkilöistä ei pitänyt kauraöljyn tuoksusta eikä väristä, mutta kauraöljyn luonnollisuutta ja kotimaisuutta kehuttiin. Kauraöljyn emulgointiominaisuuksia tutkittiin yksinkertaisessa emulsiossa. Kokeessa testattin seitsemää eri emulsiota, joista yksikään ei pysynyt yli 30 minuuttia stabiilina. Koetulosten perusteella kauraöljy ei yksinään riitä muodostamaan emulsiorakennetta. Kauraöljyn säilyvyyttä verrattiin viiden muun luonnonöljyn säilyvyyteen. Tehdyn säilyvyystutkimuksen perusteella kauraöljyn säilyvyys vastaa manteli- ja avokadoöljyn säilyvyyttä.
Opinnäytetyössä tehtyjen tutkimusten perusteella kauraöljyllä on potentiaalia kosmetiikkamarkkinoilla. Se toimii jo yksinään kosteuttavana raaka-aineena ja sillä on mahdollisesti emulsiota tukevaa ominaisuutta. Suomalaisilla markkinoilla Fazer Aurora Oat Oil Puren vahvuus on kotimaisuus ja luonnollisuus.
Työssä selvitettiin teorian pohjalta kauraöljyn valmistusmenetelmä sekä kauraöljyn sisältämät aineet. Lisäksi työssä käsiteltiin teoriapohjaisesti kosmetiikassa käytettäviä öljyjä, ihon kosteuteen vaikuttavia tekijöitä, emulsion muodostumista ja emulgaattoreiden merkitystä, kosmetiikan aistittavia ominaisuuksia sekä aistinvaraisen arvioinnin perusteita. Opinnäytetyössä suoritettiin kolme tutkimusta koskien kauraöljyn säilyvyyttä, emulgointiominaisuuksia, ihon kosteuttavuutta sekä käyttömukavuutta.
Kauraöljyä testattiin 24 koehenkilöllä. Koehenkilöiltä mitattiin käsivarren ihon kosteuspitoisuus ennen kauraöljyn käyttöä sekä käytön jälkeen. Koehenkilöt vastasivat kyselylomakkeeseen. Mittaustulosten perusteella kauraöljyllä vaikuttaisi olevan ihoa kosteuttavaa tehoa. Kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että merkittävä osa koehenkilöistä ei pitänyt kauraöljyn tuoksusta eikä väristä, mutta kauraöljyn luonnollisuutta ja kotimaisuutta kehuttiin. Kauraöljyn emulgointiominaisuuksia tutkittiin yksinkertaisessa emulsiossa. Kokeessa testattin seitsemää eri emulsiota, joista yksikään ei pysynyt yli 30 minuuttia stabiilina. Koetulosten perusteella kauraöljy ei yksinään riitä muodostamaan emulsiorakennetta. Kauraöljyn säilyvyyttä verrattiin viiden muun luonnonöljyn säilyvyyteen. Tehdyn säilyvyystutkimuksen perusteella kauraöljyn säilyvyys vastaa manteli- ja avokadoöljyn säilyvyyttä.
Opinnäytetyössä tehtyjen tutkimusten perusteella kauraöljyllä on potentiaalia kosmetiikkamarkkinoilla. Se toimii jo yksinään kosteuttavana raaka-aineena ja sillä on mahdollisesti emulsiota tukevaa ominaisuutta. Suomalaisilla markkinoilla Fazer Aurora Oat Oil Puren vahvuus on kotimaisuus ja luonnollisuus.