Pienpanimon perustaminen Suomessa
Törnqvist, Antti (2018)
Törnqvist, Antti
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018080814446
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018080814446
Tiivistelmä
Opinnäytetyössäni käyn läpi pienpanimon perustamisen prosessit Suomessa aikajänteenä ideavaiheesta tuotannon aloittamiseen asti. Tarkoituksena on luoda kattava kuvaus tapahtumista ja niiden vaatimasta työmäärästä. Suomessa perustetaan useita kymmeniä panimoita vuosittain, minkä takia olen valinnut tämän opinnäytetyöni aiheeksi. Työssä esittelen yrityksen perustamiseksi vaadittavia lupia, rekisteröintejä sekä toimenpiteitä. Käsittelen oluen valmistusta, jotta syntyisi selkeä kuva tuotantoon kuuluvista prosesseista ja laitteistosta. Työ on tehty vuoden 2018 maaliskuussa.
Tutkimuksen kohteeksi valitsin espoolaisen Fat Lizard Brewing Companyn toiminnan perustamisen aikana. Panimo on vuonna 2013 toimintansa aloittanut tuore ja menestynyt panimo, joka on jatkanut kasvuaan. Tuotanto panimossa perustamisen aikaan oli 600 litraa / viikko ja on kasvanut voimakkaasti. Nykyään panimon vuosituotanto on yli puoli miljoonaa litraa.
Toteutin opinnäytetyöni kvalitatiivisena kehitystyönä tarkoituksena luoda yhden panimon perustamisen prosesseista kattava kuvaus. Tietoperusta on koottu asiaa koskevista kirja- sekä verkkolähteistä sekä käyttäen omaa henkilökohtaista kokemusta havainnoimiset perustana. Keräsin tietoperustaa panimon toimintaa havainnoimalla ja haastattelemalla henkilökuntaa 2018 maaliskuussa. Vertailevaa näkemystä varten kävin tutustumassa Konalassa sijaitsevaan 8-Bit Brewingin toimintaan 2017 syyskuussa.
Panimon perustaminen on haastavaa sekä aikaa vievää ja vaatii monien prosessien samanaikaista hallintaa. Opinnäytetyössä on yhdistän asiaa koskevan tiedon helposti käsiteltäväksi kokonaisuudeksi. Syvemmän muodostunutta kuvausta panimoiden toiminnan havainnoinnista syntyneillä tiedoilla.
Johtopäätöksissä esitellään useiden panimoiden henkilökunnan haastattelemisesta syntynyt kuva voimakkaasti kiihtyvästä alasta, joka on vaarassa ylikuumentua ainakin maamme pääkaupungin ympäristössä.
Tutkimuksen kohteeksi valitsin espoolaisen Fat Lizard Brewing Companyn toiminnan perustamisen aikana. Panimo on vuonna 2013 toimintansa aloittanut tuore ja menestynyt panimo, joka on jatkanut kasvuaan. Tuotanto panimossa perustamisen aikaan oli 600 litraa / viikko ja on kasvanut voimakkaasti. Nykyään panimon vuosituotanto on yli puoli miljoonaa litraa.
Toteutin opinnäytetyöni kvalitatiivisena kehitystyönä tarkoituksena luoda yhden panimon perustamisen prosesseista kattava kuvaus. Tietoperusta on koottu asiaa koskevista kirja- sekä verkkolähteistä sekä käyttäen omaa henkilökohtaista kokemusta havainnoimiset perustana. Keräsin tietoperustaa panimon toimintaa havainnoimalla ja haastattelemalla henkilökuntaa 2018 maaliskuussa. Vertailevaa näkemystä varten kävin tutustumassa Konalassa sijaitsevaan 8-Bit Brewingin toimintaan 2017 syyskuussa.
Panimon perustaminen on haastavaa sekä aikaa vievää ja vaatii monien prosessien samanaikaista hallintaa. Opinnäytetyössä on yhdistän asiaa koskevan tiedon helposti käsiteltäväksi kokonaisuudeksi. Syvemmän muodostunutta kuvausta panimoiden toiminnan havainnoinnista syntyneillä tiedoilla.
Johtopäätöksissä esitellään useiden panimoiden henkilökunnan haastattelemisesta syntynyt kuva voimakkaasti kiihtyvästä alasta, joka on vaarassa ylikuumentua ainakin maamme pääkaupungin ympäristössä.