Varhaiskasvatuksen ruokakasvatuksen kehittäminen lasten ylipainon ennaltaehkäisemiseksi
Maaranen, Tiina (2018)
Maaranen, Tiina
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018061413879
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018061413879
Tiivistelmä
Lasten ylipainoisuus on lisääntynyt merkittävästi viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. Ylipainon ennaltaehkäisy on nähty enemmänkin terveydenhuollon asiana, mutta kaikkien lasten kanssa työskentelevien tulisi ottaa siitä vastuuta. Varhaiskasvatus tavoittaa suurimman osan alle kouluikäisistä lapsista, ja laadukkaan ruokakasvatuksen avulla lapsille pystytään opettamaan terveellisiä ruokailutottumuksia, hyvinvointia ja terveyttä edistävää syömiskäyttäytymistä sekä luontevaa suhtautumista ruokaan.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää varhaiskasvatuksen ruokakasvatusta lasten ylipainon ennaltaehkäisemiseksi. Tavoitteena oli lisätä työntekijöiden tietämystä lasten ruokailu- ja ravitsemussuosituksista sekä antaa tietoa siitä, miten ruokakasvatuksella voidaan vaikuttaa terveyttä edistävään syömiskäyttäytymiseen moniammatillista yhteistyöverkostoa hyödyntäen. Lisäksi tavoitteena oli saada työntekijät ymmärtämään varhaiskasvatuksen asema lasten ylipainon ennaltaehkäisijänä.
Työ oli tutkimuksellista kehittämistoimintaa, jossa Penttilän päiväkodin ruokakasvatusta kehitettiin pedagogisen johtamisen avulla. Kehittämisprosessin pohjalta luotiin malli varhaiskasvatuksen ruokakasvatuksen kehittämiseen.
Jatkossa tärkeää olisi kehittää moniammatillista yhteistyötä ylipainon ennaltaehkäisemiseksi muun muassa neuvolan sekä varhaiskasvatuksen ravintopalveluiden kanssa.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää varhaiskasvatuksen ruokakasvatusta lasten ylipainon ennaltaehkäisemiseksi. Tavoitteena oli lisätä työntekijöiden tietämystä lasten ruokailu- ja ravitsemussuosituksista sekä antaa tietoa siitä, miten ruokakasvatuksella voidaan vaikuttaa terveyttä edistävään syömiskäyttäytymiseen moniammatillista yhteistyöverkostoa hyödyntäen. Lisäksi tavoitteena oli saada työntekijät ymmärtämään varhaiskasvatuksen asema lasten ylipainon ennaltaehkäisijänä.
Työ oli tutkimuksellista kehittämistoimintaa, jossa Penttilän päiväkodin ruokakasvatusta kehitettiin pedagogisen johtamisen avulla. Kehittämisprosessin pohjalta luotiin malli varhaiskasvatuksen ruokakasvatuksen kehittämiseen.
Jatkossa tärkeää olisi kehittää moniammatillista yhteistyötä ylipainon ennaltaehkäisemiseksi muun muassa neuvolan sekä varhaiskasvatuksen ravintopalveluiden kanssa.