Raskaudenaikainen ravitsemus : Verkkokurssi hoitotyön opiskelijoille
Ponkilainen, Tiina; Nevalainen, Katri; Sivonen, Senni (2018)
Ponkilainen, Tiina
Nevalainen, Katri
Sivonen, Senni
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018061413852
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018061413852
Tiivistelmä
Raskausajan ruokavaliolla tiedetään olevan vaikutusta muun muassa syntyvän lapsen sairastavuuteen, raskauden kestoon ja sikiön kehitykseen. Tiettyjen ruoka-aineiden syönti voi johtaa jopa keskenmenoon tai lapsen erilaisiin kehityksen häiriöihin. Hyvä raskausajan ruokavalio pohjautuu suomalaisiin ravitsemussuosituksiin tietyin erityishuomioin. Tutkimusten mukaan ravitsemusohjausta annetaan raskaana oleville naisille, mutta se ei ole aina riittävää tai sitä ei noudateta.
Tämä opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisin menetelmin. Opinnäytetyön tarkoitus oli lisätä Karelia-ammattikorkeakoulun sairaan- ja terveydenhoitajaopiskelijoiden valmiuksia ohjata raskaudenaikaista ravitsemusta odottaville äideille. Opinnäytetyön tehtävä oli luoda verkkokurssi raskaudenaikaisesta ravitsemuksesta Karelia-ammattikorkeakoulun Moodlerooms -verkko-oppimisympäristöön.
Ensimmäisenä verkkokurssin suorittaneet opiskelijat sekä toimeksiantajan edustaja antoivat palautetta ja kehitysehdotuksia kurssista. Näiden perusteella kurssi muokattiin lopulliseen muotoonsa. Opinnäytetyötä voidaan hyödyntää jatkossakin oppimateriaalina Asiakaslähtöinen perhehoitotyö -opintojaksolla. Opiskelijat voivat hyödyntää oppimaansa sekä saamiaan materiaaleja työelämässä. Jatkotutkimusaiheita voisivat olla esimerkiksi äidin ravitsemuksen yhteys raskausmyrkytykseen, äidin erityisruokavalion vaikutus kehittyvään lapseen sekä odottavien äitien ravintoaineiden saanti erilaisissa moderneissa ruokavalioissa.
Tämä opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisin menetelmin. Opinnäytetyön tarkoitus oli lisätä Karelia-ammattikorkeakoulun sairaan- ja terveydenhoitajaopiskelijoiden valmiuksia ohjata raskaudenaikaista ravitsemusta odottaville äideille. Opinnäytetyön tehtävä oli luoda verkkokurssi raskaudenaikaisesta ravitsemuksesta Karelia-ammattikorkeakoulun Moodlerooms -verkko-oppimisympäristöön.
Ensimmäisenä verkkokurssin suorittaneet opiskelijat sekä toimeksiantajan edustaja antoivat palautetta ja kehitysehdotuksia kurssista. Näiden perusteella kurssi muokattiin lopulliseen muotoonsa. Opinnäytetyötä voidaan hyödyntää jatkossakin oppimateriaalina Asiakaslähtöinen perhehoitotyö -opintojaksolla. Opiskelijat voivat hyödyntää oppimaansa sekä saamiaan materiaaleja työelämässä. Jatkotutkimusaiheita voisivat olla esimerkiksi äidin ravitsemuksen yhteys raskausmyrkytykseen, äidin erityisruokavalion vaikutus kehittyvään lapseen sekä odottavien äitien ravintoaineiden saanti erilaisissa moderneissa ruokavalioissa.