Vakuumipakkauskoneiden laadunvalvonnan kehittäminen kahvin tuotevaihtojen osalta
Uotila, Ida (2018)
Uotila, Ida
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060713106
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060713106
Tiivistelmä
Työn toimeksiantajana oli Oy Gustav Paulig Ab ja työ toteutettiin Vuosaaren paahtimolle. Kahvin laatua tarkkailee K1–K4-vakuumipakkauslinjoilla laadunvarmistaja ja pakkauskoneen operaattori tarkkailee kahvipaketin laatua. Tuotantotiloissa ei ole mahdollisuutta tarkastaa kahvin ominaisuuksia, joten tuotevaihdossa kahvia ajetaan hukkakahviksi noin 10–20 kg. Tässä insinöörityössä pyrittiin kehittämään kahvin vakuumipakkauskoneilla K1–K4 operaattorin tekemää laadunvalvontaa kahvin tuotevaihdoissa. Tavoitteena oli selvittää K1-K4-vakuumipakkauskoneilla suoritettavista tuotevaihdoista, onko lopputuotteen paahtoväri tavoitearvojen sisällä, ennen kuin laadunvarmistaja saa aloituksesta näytteen. Laadunvalvontaa haluttiin kehittää laaduntarkastuspisteen avulla, jossa pakkauskoneen operaattori voisi tarkastaa tuotteen jo pakkaushallin puolella.
23 tuotevaihdosta kerättiin kahvinäytteitä paahtovärin mittauksiin. Näytteitä kerättiin niin kauan, kunnes laadunvarmistajat hyväksyivät tuotevaihdoista aloituspaketit. Aloituspaketin hyväksymisen jälkeen pakkaaminen saadaan aloittaa linjalla. Kahvinäytteistä mitattiin värimittarilla paahtoväriä. Mittausten perusteella saatiin lopputuotteiden paahtovärin tavoitearvoihin vertailemalla selville, milloin kahvi oli paahtovärin puolesta vaihtunut. Paahtoväristä järjestettiin aistinvarainen kolmitesti, johon osallistui kahvitalon henkilökuntaa (n = 39). Kolmitestillä haluttiin selvittää, onko 0,5 asteen ero kahvin paahtovärissä tilastollisesti merkitsevä (p < 0,05).
Tuotevaihdoista kerätyistä näytteistä havaittiin, että kahvit olivat paahtovärin puolesta vaihtuneet uudeksi tuotteeksi, ennen kuin laadunvarmistaja sai tuotevaihdoista aloituspaketit laadunvarmistukseen. Seurattujen tuotevaihtojen pohjalta tultiin tulokseen, ettei värin mittaaminen yksistään riitä tuotevaihdoissa, vaan kahvin ulkonäköä tulee analysoida. Kolmitestin perusteella havaittiin että 0,5 asteen ero paahtovärissä on olemassa riskitasolla α = 0,05. Pakkaushalliin kerättiin 0,5 paahtoasteen välein näytteitä laaduntarkastuspisteelle. Näytteiden avulla tuotevaihdoissa vaihtuvien kahvien väriä voidaan arvioida visuaalisesti.
Laaduntarkastuspisteen avulla pakkauskoneiden operaattoreita voidaan harjaannuttaa kahvin värin visuaaliseen arviointiin. Pakkauskoneiden operattoreiden linjalla tekemää laadunvalvontaan voidaan lisätä asteittain.
23 tuotevaihdosta kerättiin kahvinäytteitä paahtovärin mittauksiin. Näytteitä kerättiin niin kauan, kunnes laadunvarmistajat hyväksyivät tuotevaihdoista aloituspaketit. Aloituspaketin hyväksymisen jälkeen pakkaaminen saadaan aloittaa linjalla. Kahvinäytteistä mitattiin värimittarilla paahtoväriä. Mittausten perusteella saatiin lopputuotteiden paahtovärin tavoitearvoihin vertailemalla selville, milloin kahvi oli paahtovärin puolesta vaihtunut. Paahtoväristä järjestettiin aistinvarainen kolmitesti, johon osallistui kahvitalon henkilökuntaa (n = 39). Kolmitestillä haluttiin selvittää, onko 0,5 asteen ero kahvin paahtovärissä tilastollisesti merkitsevä (p < 0,05).
Tuotevaihdoista kerätyistä näytteistä havaittiin, että kahvit olivat paahtovärin puolesta vaihtuneet uudeksi tuotteeksi, ennen kuin laadunvarmistaja sai tuotevaihdoista aloituspaketit laadunvarmistukseen. Seurattujen tuotevaihtojen pohjalta tultiin tulokseen, ettei värin mittaaminen yksistään riitä tuotevaihdoissa, vaan kahvin ulkonäköä tulee analysoida. Kolmitestin perusteella havaittiin että 0,5 asteen ero paahtovärissä on olemassa riskitasolla α = 0,05. Pakkaushalliin kerättiin 0,5 paahtoasteen välein näytteitä laaduntarkastuspisteelle. Näytteiden avulla tuotevaihdoissa vaihtuvien kahvien väriä voidaan arvioida visuaalisesti.
Laaduntarkastuspisteen avulla pakkauskoneiden operaattoreita voidaan harjaannuttaa kahvin värin visuaaliseen arviointiin. Pakkauskoneiden operattoreiden linjalla tekemää laadunvalvontaan voidaan lisätä asteittain.