Ateriapalveluiden tuottamisen sujuvuus yhteistyökumppanin kanssa
Ylönen, Marika (2018)
Ylönen, Marika
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060612950
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060612950
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten ateriapalveluiden tuottaminen on sujunut Mikkelin ABC:n sekä Mikkelin Esperi-hoivakodin välillä. Tulevaisuudessa liikeideaa saatetaan laajentaa muillekin ABC-liikenneasemille Suur-Savon alueella, joten päätettiin selvittää, onko nykyisessä yhteistyössä jotain, mitä voisi vielä kehittää, jotta liikeideasta tulisi entistä parempi tulevaisuuden mahdollisia uusia asiakkuuksia varten. Lisäksi opinnäytetyön on tarkoitus toimia opaskirjana uusille, ateriapalveluiden tuottamista aloittaville ABC-liikenneasemille.
Opinnäytetyö oli kvalitatiivinen tutkimus, ja tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastatteluita. Haastateltavina oli sekä hoivakodin että ABC:n henkilökuntaa. Teemahaastatteluissa oli kolme eri osa-aluetta: ruoka, kuljetus ja tilaaminen sekä yhteistyö. Teemahaastatteluita oli kolme, ja ne toteutettiin Mikkelissä tammikuussa 2018. Teemahaastattelut tapahtuivat yksilöhaastatteluina. Teemahaastatteluiden lisäksi tietoa saatiin skype-haastattelun avulla sekä sähköpostitse.
Oppaassa kerrotaan, mistä palvelun laatu muodostuu, kerrotaan sekä yleiset että vanhuksille ja psyykkisesti sairaille kohdennetut ravitsemussuositukset, ja mihin erityisesti ruoanvalmistuksessa ja omavalvonnassa tulee silloin kiinnittää huomiota. Lisäksi opinnäytetyössä havainnollistettiin palvelupoluilla, miten ateriapalveluiden tuottaminen konkreettisesti etenee sekä palvelun toteuttamispaikassa että palvelun ostokohteessa eli hoivakodissa. Tulokset osoittavat, että yhteistyö on sujunut hyvin eikä siitä löytynyt enää suuria kehityskohteita, sillä yhteistyö on kestänyt jo useamman vuoden ajan ja sitä on koko ajan kehitetty entistä toimivammaksi yhteisten palavereiden avulla.
Opinnäytetyö oli kvalitatiivinen tutkimus, ja tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastatteluita. Haastateltavina oli sekä hoivakodin että ABC:n henkilökuntaa. Teemahaastatteluissa oli kolme eri osa-aluetta: ruoka, kuljetus ja tilaaminen sekä yhteistyö. Teemahaastatteluita oli kolme, ja ne toteutettiin Mikkelissä tammikuussa 2018. Teemahaastattelut tapahtuivat yksilöhaastatteluina. Teemahaastatteluiden lisäksi tietoa saatiin skype-haastattelun avulla sekä sähköpostitse.
Oppaassa kerrotaan, mistä palvelun laatu muodostuu, kerrotaan sekä yleiset että vanhuksille ja psyykkisesti sairaille kohdennetut ravitsemussuositukset, ja mihin erityisesti ruoanvalmistuksessa ja omavalvonnassa tulee silloin kiinnittää huomiota. Lisäksi opinnäytetyössä havainnollistettiin palvelupoluilla, miten ateriapalveluiden tuottaminen konkreettisesti etenee sekä palvelun toteuttamispaikassa että palvelun ostokohteessa eli hoivakodissa. Tulokset osoittavat, että yhteistyö on sujunut hyvin eikä siitä löytynyt enää suuria kehityskohteita, sillä yhteistyö on kestänyt jo useamman vuoden ajan ja sitä on koko ajan kehitetty entistä toimivammaksi yhteisten palavereiden avulla.