Toimintojen ulkoistaminen Lappeenrannan keskustan anniskeluravintoloissa
Vakkila, Riikka (2018)
Vakkila, Riikka
Saimaan ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060412398
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060412398
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tehtävänä oli selvittää, kuinka paljon ravintolat ulkoistavat toimintojaan. Tutkimus keskittyi Lappeenrannan keskustan alueen anniskeluravintoloihin. Ulkoistamista tutkittiin ravintoloiden näkökulmasta. Tavoitteena oli saada mahdollisimman laaja käsitys siitä, mitä toimintoja pienen kokoluokan ravintola-alan yritysten on järkevää ulkoistaa ja mitä tehdä itse.
Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Aineiston tiedonkeräystapana toimi haastattelut, jotka olivat tyyliltään avoimia eli ei strukturoituja. Ne nauhoitettiin kahdenkeskisissä tapaamisissa kyseisissä ravitsemisliikkeissä. Tutkimukseen haastateltiin liikeideoiltaan erilaisten ravintoloiden edustajia, jotka kuitenkin sopivat laadittuun rajaukseen. Ravintolan edustajat saivat valita haastateltavansa itse. Tutkimukseen kuitenkin toivottiin esimiestason vastauksia.
Tutkimuksessa selvisi, että Lappeenrannan keskustan alueen anniskeluravintoloilla on hyvin samanlaiset toimintamallit ulkoistuksen suhteen. Ravintoloiden edustajat ovat perehtyneet alan saman kokoluokan yritysten toimintaan tai itse, oman toiminnan kautta kokeneet samankaltaiset toimintamallit toimiviksi. Eroavaisuuksiakin löytyi. Osa ravintoloiden edustajista piti joitakin asioita itsestäänselvyytenä, kun taas monet olivat harkinneet kaikki vaihtoehdot läpi. Haastatteluista selvisi, että osa haastatelluista henkilöistä oli perehtyneempiä yrityksen liiketoimintamalliin ulkoistuksen suhteen kuin toiset. Liiketoiminta-ajattelu oli selkeästi toisilla enemmän läsnä.
Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Aineiston tiedonkeräystapana toimi haastattelut, jotka olivat tyyliltään avoimia eli ei strukturoituja. Ne nauhoitettiin kahdenkeskisissä tapaamisissa kyseisissä ravitsemisliikkeissä. Tutkimukseen haastateltiin liikeideoiltaan erilaisten ravintoloiden edustajia, jotka kuitenkin sopivat laadittuun rajaukseen. Ravintolan edustajat saivat valita haastateltavansa itse. Tutkimukseen kuitenkin toivottiin esimiestason vastauksia.
Tutkimuksessa selvisi, että Lappeenrannan keskustan alueen anniskeluravintoloilla on hyvin samanlaiset toimintamallit ulkoistuksen suhteen. Ravintoloiden edustajat ovat perehtyneet alan saman kokoluokan yritysten toimintaan tai itse, oman toiminnan kautta kokeneet samankaltaiset toimintamallit toimiviksi. Eroavaisuuksiakin löytyi. Osa ravintoloiden edustajista piti joitakin asioita itsestäänselvyytenä, kun taas monet olivat harkinneet kaikki vaihtoehdot läpi. Haastatteluista selvisi, että osa haastatelluista henkilöistä oli perehtyneempiä yrityksen liiketoimintamalliin ulkoistuksen suhteen kuin toiset. Liiketoiminta-ajattelu oli selkeästi toisilla enemmän läsnä.