Luonnonmukaisesti tuotetun viljan markkinat
Haavisto, Minna (2018)
Haavisto, Minna
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060412257
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060412257
Tiivistelmä
Luomuviljan viljelyn suosio kasvaa luomutuotannon määrän kasvaessa Suomessa. Luomuviljalla on yhä enemmän kysyntää markkinoilla. Luomuviljan markkinoita ovat elintarviketeollisuus, mallasteollisuus, luomurehuteollisuus, luomukotieläintilat ja luomusiemenviljan markkinat.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää eri markkinointikohteita luomuviljalle, luomuviljan viljelijöiden halukkuutta eri luomuviljojen viljelyyn sekä sitä, miten eri luomuviljojen kysyntä ja tarjonta kohtaavat markkinoilla. Opinnäytetyössä käsitellään luomukauran, -ohran, -vehnän ja -rukiin markkinoita. Kuusi luomuviljaa vastaanottavaa toimijaa vastasi sähköpostikyselyyn luomuviljan markkinoista. Lisäksi haastateltiin viittä luomuviljan viljelijää ja kahta luomutuotannon neuvojaa luomuviljan markkinoista.
Vastausten perusteella luomumyllyviljan viljely oli suositumpaa kuin luomurehuviljojen viljely. Luomukotieläintiloille myydään pääasiassa seosviljoja sekä viljaerät, jotka eivät kelpaa myllyille. Luomukauran viljely oli suosituinta ja sillä oli myös luomuviljoista suurin menekki myllyteollisuudessa. Luomukauran kysyntä ja tarjonta ovat täyttyneet hyvin. Luomuvehnää kaivattaisiin lisää sekä myllyteollisuudelle että rehuteollisuudelle. Myös luomuohralle olisi enemmän kysyntää kuin tarjontaa mallasteollisuudessa ja rehuteollisuudessa. Luomukotieläintiloilla oli kysyntää lähes kaikille luomurehuviljoille. Luomusiemenviljaa tarvittaisiin kipeästi lisää markkinoille, mutta luomuviljelijöillä ei ollut halukkuutta ryhtyä luomusiementuottajaksi.
Luomuviljan markkinat näyttävät hyvältä nyt ja tulevaisuudessakin. Luomutuotteiden kulutus kasvaa vuosittain ja vientimarkkinoilla on potentiaalia luomuviljatuotteiden markkinointiin.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää eri markkinointikohteita luomuviljalle, luomuviljan viljelijöiden halukkuutta eri luomuviljojen viljelyyn sekä sitä, miten eri luomuviljojen kysyntä ja tarjonta kohtaavat markkinoilla. Opinnäytetyössä käsitellään luomukauran, -ohran, -vehnän ja -rukiin markkinoita. Kuusi luomuviljaa vastaanottavaa toimijaa vastasi sähköpostikyselyyn luomuviljan markkinoista. Lisäksi haastateltiin viittä luomuviljan viljelijää ja kahta luomutuotannon neuvojaa luomuviljan markkinoista.
Vastausten perusteella luomumyllyviljan viljely oli suositumpaa kuin luomurehuviljojen viljely. Luomukotieläintiloille myydään pääasiassa seosviljoja sekä viljaerät, jotka eivät kelpaa myllyille. Luomukauran viljely oli suosituinta ja sillä oli myös luomuviljoista suurin menekki myllyteollisuudessa. Luomukauran kysyntä ja tarjonta ovat täyttyneet hyvin. Luomuvehnää kaivattaisiin lisää sekä myllyteollisuudelle että rehuteollisuudelle. Myös luomuohralle olisi enemmän kysyntää kuin tarjontaa mallasteollisuudessa ja rehuteollisuudessa. Luomukotieläintiloilla oli kysyntää lähes kaikille luomurehuviljoille. Luomusiemenviljaa tarvittaisiin kipeästi lisää markkinoille, mutta luomuviljelijöillä ei ollut halukkuutta ryhtyä luomusiementuottajaksi.
Luomuviljan markkinat näyttävät hyvältä nyt ja tulevaisuudessakin. Luomutuotteiden kulutus kasvaa vuosittain ja vientimarkkinoilla on potentiaalia luomuviljatuotteiden markkinointiin.