Ravitsemuksen merkitys ikääntyneiden mielen hyvinvoinnille : Systemaattinen kirjallisuuskatsaus
Hämäläinen, Maija (2018)
Hämäläinen, Maija
Laurea-ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018052910911
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018052910911
Tiivistelmä
Hyvä ravinto on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveellistä elämäntapaa. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tuoda esille syitä, miksi ikääntyneiden ravitsemukseen on tärkeää panostaa, sekä miten ravinnon avulla voidaan tukea ikääntyneiden mielen hyvinvointia ja voimavaroja. Opinnäytetyö vastaa tutkimuskysymyksiin: Miten ravitsemus vaikuttaa ikääntyneen mielen hyvinvointiin? Miten ravitsemuksella voidaan edistää ikääntyneen mielen hyvinvointia?
Opinnäytetyö on toteutettu systemaattisen kirjallisuuskatsauksen menetelmällä. Aineistohakuja kirjallisuuskatsaukseen tehtiin alkukeväällä 2018 Medic-, EBSCO Cinahl- ja ProQuest-tietokannoista. Näiden lisäksi tehtiin manuaalisia hakuja täydentämään aineistohakua. Analysoitavaan aineistoon valittiin yhteensä 10 tutkimusta, jotka on tehty eri puolilla maailmaa 2007-2017 välisenä aikana. Alkuperäisaineiston sisäänottokriteerit olivat julkaisuvuosi, suomen ja englannin kieli, koko teksti. Lisäksi artikkeleiden keskiössä tuli olla yli 65-vuotiaat, ravitsemus, mielenterveys ja mielenhyvinvointi. Tämän opinnäytetyön keskeisinä tuloksina ja päätelminä näyttäytyy se, miten terveellinen ravitsemus vaikuttaa ikääntyneen ihmisen mielen hyvinvointiin. Hyvällä ravitsemuksella on merkittäviä vaikutuksia ikääntyneiden ihmisten toimintakykyyn ja elämänlaatuun. Terveellinen ja monipuolinen ravinto suojaa ikääntyneitä sairastumisilta, vähentää laitoshoidon tarvetta ja vahvistaa ikääntyneiden mielen hyvinvointia ja elämänlaatua. Ravitsemustila on voimakkaasti yhteydessä masennusoireisiin. Päivittäinen riittävä energian saanti suojaa masennusta vastaan. Tutkimukset ovat osoittaneet heikon ravintoaineiden erityisesti B12 ja foolihapon saannin yhteydestä lisääntyneeseen masennusriskiin ikääntyneillä. Foolihappolisän on todettu tehostavan masennuslääkehoitoa ja tiettyjen suojaravintoaineiden lisääminen voi auttaa masennusoireisiin ikääntyneillä ihmisillä.
Aineiston perusteella voidaan todeta, että ikääntyneiden ravitsemukseen tulee kiinnittää huomiota. Erityisesti riittävän energian, proteiinin ja suojaravintoaineiden saantia tulee tarkkailla. On tärkeää tunnistaa aliravitsemusvaarassa tai aliravitsemuksesta kärsivät ikääntyneet ihmiset, sekä tunnistaa ne tekijät, jotka johtavat virheravitsemukseen.
Opinnäytetyö on toteutettu systemaattisen kirjallisuuskatsauksen menetelmällä. Aineistohakuja kirjallisuuskatsaukseen tehtiin alkukeväällä 2018 Medic-, EBSCO Cinahl- ja ProQuest-tietokannoista. Näiden lisäksi tehtiin manuaalisia hakuja täydentämään aineistohakua. Analysoitavaan aineistoon valittiin yhteensä 10 tutkimusta, jotka on tehty eri puolilla maailmaa 2007-2017 välisenä aikana. Alkuperäisaineiston sisäänottokriteerit olivat julkaisuvuosi, suomen ja englannin kieli, koko teksti. Lisäksi artikkeleiden keskiössä tuli olla yli 65-vuotiaat, ravitsemus, mielenterveys ja mielenhyvinvointi. Tämän opinnäytetyön keskeisinä tuloksina ja päätelminä näyttäytyy se, miten terveellinen ravitsemus vaikuttaa ikääntyneen ihmisen mielen hyvinvointiin. Hyvällä ravitsemuksella on merkittäviä vaikutuksia ikääntyneiden ihmisten toimintakykyyn ja elämänlaatuun. Terveellinen ja monipuolinen ravinto suojaa ikääntyneitä sairastumisilta, vähentää laitoshoidon tarvetta ja vahvistaa ikääntyneiden mielen hyvinvointia ja elämänlaatua. Ravitsemustila on voimakkaasti yhteydessä masennusoireisiin. Päivittäinen riittävä energian saanti suojaa masennusta vastaan. Tutkimukset ovat osoittaneet heikon ravintoaineiden erityisesti B12 ja foolihapon saannin yhteydestä lisääntyneeseen masennusriskiin ikääntyneillä. Foolihappolisän on todettu tehostavan masennuslääkehoitoa ja tiettyjen suojaravintoaineiden lisääminen voi auttaa masennusoireisiin ikääntyneillä ihmisillä.
Aineiston perusteella voidaan todeta, että ikääntyneiden ravitsemukseen tulee kiinnittää huomiota. Erityisesti riittävän energian, proteiinin ja suojaravintoaineiden saantia tulee tarkkailla. On tärkeää tunnistaa aliravitsemusvaarassa tai aliravitsemuksesta kärsivät ikääntyneet ihmiset, sekä tunnistaa ne tekijät, jotka johtavat virheravitsemukseen.