Espanjan ja Suomen tapakulttuurien erot
Tonteri, Heidi; Oravainen, Sara (2018)
Tonteri, Heidi
Oravainen, Sara
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805189006
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805189006
Tiivistelmä
Opinnäytetyömme tarkoituksena oli ottaa selvää Espanjan ja Suomen tapakulttuurien eroista. Tavoitteena oli vertailla Suomen ja Espanjan tapakulttuureja ja selvittää eri toimintatapoja niin Suomessa kuin Espanjassa.
Aloitimme opinnäytetyömme kesällä 2017. Motivaationa oli harjoittelumme suorittaminen Espanjan Fuengirolassa. Halusimme tutustua tarkemmin Espanjan kulttuuriin. Harjoittelun jälkeen jatkoimme koulua Kajaanin Ammattikorkeakoulussa ja siirryimme keräämään materiaalia Suomessa. Saimme paljon hyvää kokemusta Espanjan kulttuurista paikan päällä, joten hyödynsimme sitä opinnäytetyössämme materiaalin keräämisen vaiheessa, rajaten olennaisen tiedon Espanjasta. Halusimme tuoda opinnäytetyöhömme esille tiedon Espanjasta, jonka koimme itse hyödylliseksi.
Kulttuuri on itsessään hyvin laaja käsite, joten meidän tuli rajata opinnäytetyömme aihe. Valitsimme aiheeksemme tapakulttuurin, jota lähdimme tutkimaan tarkemmin sekä Suomen että Espanjan osalta. Käsittelemme työssämme Espanjan ja Suomen syömis- ja juomistapoja, päivärytmiä, elämäntapoja, kanssakäymistä ja juhlapyhiä. Avaamme työssämme myös molempien maiden perustietoja ja historiaa.
Käytimme opinnäytetyössämme laadullista tutkimusmenetelmää. Pyrimme keräämään materiaalia mahdollisimman laajasti kirjallisuudesta ja internetistä. Suoritimme myös puolistrukturoidun haastattelun harjoittelumme työnantajalleTerhi Parkolle. Puolistrukturoitua haastattelua varten kehitellään valmiiksi kysymyksiä ja sen tarkoituksena on, että haastateltava voi vapaasti jakaa kokemuksiaan. Terhi Parkon haastattelu tukee keräämäämme teoriaa, mutta ei ollut isoin osa opinnäytetyötämme.
Opinnäytetyössämme tutkittuamme lähemmin Espanjan ja Suomen tapakulttuurien eroja, tuloksena voimme todeta, että nämä kaksi kulttuuria eroavat paljon toisistaan. Esimerkkinä mainittakoon ruokailuajat ja ruoka: Espanjassa syödään aivan eri aikoihin kuin Suomessa, ja Espanjassa syödään lounaan ja päivällisen välissä tapasta, jota Suomessa ei syödä. Espanja on tunnettu äyriäisistä ja paellasta. Suomessa arvostetaan luonnonantimia ja puhtaita raaka-aineita esimerkiksi marjoja. Kummankin maan kulttuurissa ruokailutapoihin kuuluu alkoholi. Tuloksien avulla on helppo verrata Espanjan ja Suomen tapakulttuureja keskenään, joten saaduista tuloksista on hyötyä henkilöille, jotka aikovat matkustaa – tai muuttaa Espanjaan, tai kulttuureista kiinnostuneille.
Aloitimme opinnäytetyömme kesällä 2017. Motivaationa oli harjoittelumme suorittaminen Espanjan Fuengirolassa. Halusimme tutustua tarkemmin Espanjan kulttuuriin. Harjoittelun jälkeen jatkoimme koulua Kajaanin Ammattikorkeakoulussa ja siirryimme keräämään materiaalia Suomessa. Saimme paljon hyvää kokemusta Espanjan kulttuurista paikan päällä, joten hyödynsimme sitä opinnäytetyössämme materiaalin keräämisen vaiheessa, rajaten olennaisen tiedon Espanjasta. Halusimme tuoda opinnäytetyöhömme esille tiedon Espanjasta, jonka koimme itse hyödylliseksi.
Kulttuuri on itsessään hyvin laaja käsite, joten meidän tuli rajata opinnäytetyömme aihe. Valitsimme aiheeksemme tapakulttuurin, jota lähdimme tutkimaan tarkemmin sekä Suomen että Espanjan osalta. Käsittelemme työssämme Espanjan ja Suomen syömis- ja juomistapoja, päivärytmiä, elämäntapoja, kanssakäymistä ja juhlapyhiä. Avaamme työssämme myös molempien maiden perustietoja ja historiaa.
Käytimme opinnäytetyössämme laadullista tutkimusmenetelmää. Pyrimme keräämään materiaalia mahdollisimman laajasti kirjallisuudesta ja internetistä. Suoritimme myös puolistrukturoidun haastattelun harjoittelumme työnantajalleTerhi Parkolle. Puolistrukturoitua haastattelua varten kehitellään valmiiksi kysymyksiä ja sen tarkoituksena on, että haastateltava voi vapaasti jakaa kokemuksiaan. Terhi Parkon haastattelu tukee keräämäämme teoriaa, mutta ei ollut isoin osa opinnäytetyötämme.
Opinnäytetyössämme tutkittuamme lähemmin Espanjan ja Suomen tapakulttuurien eroja, tuloksena voimme todeta, että nämä kaksi kulttuuria eroavat paljon toisistaan. Esimerkkinä mainittakoon ruokailuajat ja ruoka: Espanjassa syödään aivan eri aikoihin kuin Suomessa, ja Espanjassa syödään lounaan ja päivällisen välissä tapasta, jota Suomessa ei syödä. Espanja on tunnettu äyriäisistä ja paellasta. Suomessa arvostetaan luonnonantimia ja puhtaita raaka-aineita esimerkiksi marjoja. Kummankin maan kulttuurissa ruokailutapoihin kuuluu alkoholi. Tuloksien avulla on helppo verrata Espanjan ja Suomen tapakulttuureja keskenään, joten saaduista tuloksista on hyötyä henkilöille, jotka aikovat matkustaa – tai muuttaa Espanjaan, tai kulttuureista kiinnostuneille.