Kulinarisk turism : En strategi för hållbar utveckling på Åland?
Knutsson, Ronja (2018)
Knutsson, Ronja
Högskolan på Åland
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805168389
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805168389
Tiivistelmä
I mitt examensarbete skriver jag om kulinarisk turism på Åland.
Bakgrunden och syftet med arbetet är att genom en fallstudie visa att hållbar utveckling kan gynnas av den kulinariska turismen.
Frågeställningen för detta arbete är “Kan kulinarisk turism vara en strategi för hållbar utveckling på Åland? “.
Arbetet baserar sig på svensk forskning om kulinarisk turism, Ålands utvecklings och hållbarhetsagenda, arbetet lyfter även fram olika organisationer på Åland så som Ålands Natur och Miljö, Ålands Landsbygdscentrum och Visit Åland. För att få svar på frågeställningen har även fem kvalitativa intervjuer med entreprenörer inom kulinarisk turism på Åland genomförts.
Resultatet visar att kulinarisk turism skapar arbetstillfällen på landsbygden och bidrar till ett hållbart samhälle och utan tvivel kan vara en strategi för hållbar utveckling. In my degree thesis I write about culinary tourism on Åland islands.
The background and purpose of the thesis is to show that sustainable development can benefit from culinary tourism through a case study.
The question of this thesis is "Can culinary tourism be a strategy for sustainable development on Åland islands? ".
The thesis is based on Swedish research on culinary tourism, the Åland islands Development and Sustainability Agenda, the degree thesis also raises various organizations on Åland islands, such as Ålands Natur och Miljö, Ålands landsbygdscentrum and Visit Åland. In order to answer the question, five qualitative interviews with culinary tourism entrepreneurs on Åland islands have also been conducted.
The result shows that culinary tourism creates jobs in rural areas and contributes to a sustainable society and undoubtedly can be a strategy for sustainable development.
Bakgrunden och syftet med arbetet är att genom en fallstudie visa att hållbar utveckling kan gynnas av den kulinariska turismen.
Frågeställningen för detta arbete är “Kan kulinarisk turism vara en strategi för hållbar utveckling på Åland? “.
Arbetet baserar sig på svensk forskning om kulinarisk turism, Ålands utvecklings och hållbarhetsagenda, arbetet lyfter även fram olika organisationer på Åland så som Ålands Natur och Miljö, Ålands Landsbygdscentrum och Visit Åland. För att få svar på frågeställningen har även fem kvalitativa intervjuer med entreprenörer inom kulinarisk turism på Åland genomförts.
Resultatet visar att kulinarisk turism skapar arbetstillfällen på landsbygden och bidrar till ett hållbart samhälle och utan tvivel kan vara en strategi för hållbar utveckling.
The background and purpose of the thesis is to show that sustainable development can benefit from culinary tourism through a case study.
The question of this thesis is "Can culinary tourism be a strategy for sustainable development on Åland islands? ".
The thesis is based on Swedish research on culinary tourism, the Åland islands Development and Sustainability Agenda, the degree thesis also raises various organizations on Åland islands, such as Ålands Natur och Miljö, Ålands landsbygdscentrum and Visit Åland. In order to answer the question, five qualitative interviews with culinary tourism entrepreneurs on Åland islands have also been conducted.
The result shows that culinary tourism creates jobs in rural areas and contributes to a sustainable society and undoubtedly can be a strategy for sustainable development.