Tutkimustyö toimintamallien kehittämiseksi hävikkiruoan jakelussa Peltolammin alueella
Lintunen, Tia (2018)
Lintunen, Tia
Tampereen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805158150
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805158150
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on tehty Yhteinen keittiö-hankkeelle ja sen tarkoituksena on luoda lukijalle kuvaa siitä, kuinka jonot leipäjonoissa kasvavat ja avun tarvitsevien määrä nousee, mutta samaan aikaan ruokahävikin määrä lisääntyy ja ruokaa heitetään pois yhä enemmän niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Sekä yksittäiset ihmiset että hyväntekeväisyysjärjestöt ovat heränneet ongelmaan ja hävikkikuorman pienentämiseksi on tehty Suomessa jo useita hyväntekeväisyystoimenpiteitä. Ongelman pohjalta lähdettiin selvittämään, minkälaisia toimintamalleja Tampereen Peltolammin alueella voitaisiin kehitellä hävikkikuorman pienentämiseksi ja ruoka-avun jakamiseksi sitä tarvitseville. Työn tavoitteena oli löytää käyttäjälähtöisiä kehitystoimenpiteitä ja ideoita, joista olisi konkreettista hyötyä sekä palveluja käyttäville- että suunnitteleville tahoille. Työn tarkoituksena oli tutkia mitä toimia ruokahävikin vähentämiseen on tehty Tampereen Peltolammin alueella ja kohdistaa tutkimuksesta esiin nousseet kehitysehdotukset alueen toimijoille, mutta huomioida niiden monistettavuus myös paikkaan sitomatta.
Tutkimusmenetelmänä työssä käytettiin laadullista tutkimusta. Tutkimusmetodeina käytettiin asiantuntijahaastatteluita ja niiden tarkoituksena oli kartoittaa Peltolammin alueen tilannetta ja seikkoja, johon toimintamalleja suunnitellessa tulisi puuttua. Tutkimus koostettiin yhteensä viidestä eri asiantuntijahaastattelusta. Jokainen haastateltava liittyi olennaisesti joko Yhteinen keittiö-hankkeeseen tai Peltolammin alueeseen. Toimintamallien suunnittelussa hyödynnettiin haastatteluista saatuja materiaaleja, sekä työn teoriaosuudessa olevia esimerkkejä siitä, mitä toimenpiteitä Suomessa on jo tehty samojen teemojen ympärillä.
Tutkimusta tehdessä saatiin selville minkälaisia toimenpiteitä Peltolammin alueelle olisi hyvä suunnitella, ja mitä niiden suunnitteluprosessissa tulisi ottaa huomioon. Uusia kehitysehdotuksia toimintamalleja varten nousi esiin ja ne sopivat hyvin sekä alueelliseen että valtakunnalliseen käyttöön. Yhteinen keittiö-hankkeen arvot: matalan kynnyksen apu, yhteisöllisyys, terveelliset elämäntavat ja hävikkiruoan vähentäminen toimivat pääteemoina läpi työn.
Tutkimusmenetelmänä työssä käytettiin laadullista tutkimusta. Tutkimusmetodeina käytettiin asiantuntijahaastatteluita ja niiden tarkoituksena oli kartoittaa Peltolammin alueen tilannetta ja seikkoja, johon toimintamalleja suunnitellessa tulisi puuttua. Tutkimus koostettiin yhteensä viidestä eri asiantuntijahaastattelusta. Jokainen haastateltava liittyi olennaisesti joko Yhteinen keittiö-hankkeeseen tai Peltolammin alueeseen. Toimintamallien suunnittelussa hyödynnettiin haastatteluista saatuja materiaaleja, sekä työn teoriaosuudessa olevia esimerkkejä siitä, mitä toimenpiteitä Suomessa on jo tehty samojen teemojen ympärillä.
Tutkimusta tehdessä saatiin selville minkälaisia toimenpiteitä Peltolammin alueelle olisi hyvä suunnitella, ja mitä niiden suunnitteluprosessissa tulisi ottaa huomioon. Uusia kehitysehdotuksia toimintamalleja varten nousi esiin ja ne sopivat hyvin sekä alueelliseen että valtakunnalliseen käyttöön. Yhteinen keittiö-hankkeen arvot: matalan kynnyksen apu, yhteisöllisyys, terveelliset elämäntavat ja hävikkiruoan vähentäminen toimivat pääteemoina läpi työn.