NIR-laitteen kalibrointi härkäpavun proteiinipitoisuudelle
Korhonen, Anniina (2018)
Korhonen, Anniina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805097341
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805097341
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tavoitteena oli tehdä kalibrointi ja ohjeistus kalibroinnin tekemiseen Seinäjoen ammattikorkeakoulun bio- ja elintarviketekniikan laboratoriossa olevalle Perten DA 7250 NIR analyysilaitteelle (Near Infrared spectrometry). Menetelmänä kalibroinnissa käytettiin ulkoista kalibrointia.
Näytteinä työssä oli härkäpapujauhoja, joista tutkittiin proteiinipitoisuutta. Kalibroinnin tekemiseen käytettiin 51 näytteen näytesarjaa. Datana kalibroinnissa käytettiin tutkittavien näytteiden NIR spektriä, sekä toisessa laboratoriosta saatuja NIR määritystuloksia joita tässä työssä käytetään näytteiden laboratoriotuloksina. NIR spektrin ja laboratoriotulosten välille laskettiin The Unscrambler X-ohjelmaa käyttäen regressiomalli pienimmän neliösumman menetelmällä. Osasta näytteitä määritettiin proteiinipitoisuus myös kemiallisesti Kjeldahl-menetelmällä. Kjeldahl-menetelmällä saatuja proteiinipitoisuustuloksia verrattiin näytteiden laboratoriotuloksiin ja arvoitiin Kjeldahl-menetelmän toimivuutta.
Työn tuloksena Perten DA 7250 NIR analyysilaite kalibroitiin härkäpapujauhon proteiinipitoisuuden määritystä varten. Tässä opinnäytetyössä tehty kalibrointi toimii NIR laitteella, mutta laitteen antamissa tuloksissa on noin 2–5% virhe. Kalibroinnin lisäksi laadittiin kirjallinen ohje Perten DA 7250 analysaattorin kalibrointiin The Unscrambler X-ohjelmaa käyttäen.
Näytteinä työssä oli härkäpapujauhoja, joista tutkittiin proteiinipitoisuutta. Kalibroinnin tekemiseen käytettiin 51 näytteen näytesarjaa. Datana kalibroinnissa käytettiin tutkittavien näytteiden NIR spektriä, sekä toisessa laboratoriosta saatuja NIR määritystuloksia joita tässä työssä käytetään näytteiden laboratoriotuloksina. NIR spektrin ja laboratoriotulosten välille laskettiin The Unscrambler X-ohjelmaa käyttäen regressiomalli pienimmän neliösumman menetelmällä. Osasta näytteitä määritettiin proteiinipitoisuus myös kemiallisesti Kjeldahl-menetelmällä. Kjeldahl-menetelmällä saatuja proteiinipitoisuustuloksia verrattiin näytteiden laboratoriotuloksiin ja arvoitiin Kjeldahl-menetelmän toimivuutta.
Työn tuloksena Perten DA 7250 NIR analyysilaite kalibroitiin härkäpapujauhon proteiinipitoisuuden määritystä varten. Tässä opinnäytetyössä tehty kalibrointi toimii NIR laitteella, mutta laitteen antamissa tuloksissa on noin 2–5% virhe. Kalibroinnin lisäksi laadittiin kirjallinen ohje Perten DA 7250 analysaattorin kalibrointiin The Unscrambler X-ohjelmaa käyttäen.