Autonominen työvuorosuunnittelu : tulevaisuuden johtamisen työkalu Hatanpään ravintokeskuksessa
Salmela, Anu (2018)
Salmela, Anu
Tampereen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805026221
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805026221
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää autonomisen työvuorosuunnittelun mahdollisuuksia johtamisen näkökulmasta yhteensovittaa työelämän tarpeet sekä työntekijän tarpeet palvelualalla. Tämä tehtiin selvittämällä autonomisen työvuorosuunnittelun käyttöönoton mahdollisuudet Hatanpään ravintokeskuksessa kartoittamalla työntekijöiden suhtautuminen ja odotukset uudenlaiseen toimintatapaan.
Tutkimukseen osallistui Hatanpään ravintokeskuksen koko henkilökunta. Tutkimusaineiston keruu suoritettiin sähköisen kyselyn avulla ja aineistoa analysoitiin käyttäen kvantitatiivisia menetelmiä Tixel -tilastokäyttöliittymän avulla. Autonomisen työvuorosuunnittelun pilotointivaiheeseen osallistui seitsemän dieettikokkia. Pilotoinnin tuotoksena laadittiin dieettikokeille kolmen viikon työvuorolista. Tänä aikana käytettiin tutkimusmenetelminä havainnointia ja kirjallista palautekyselyä.
Hatanpään ravintokeskuksen työntekijät kokivat autonomisen työvuorosuunnittelun lisäävän vaikutusmahdollisuuksia omaa työtä koskeviin päätöksiin sekä vapaa-ajan ja työn yhdistämisen koettiin helpottuvan. Mahdollisuudet panostaa omaan työhyvinvointiin koettiin lisääntyvän autonomisen työvuorosuunnittelun avulla. Kun työn tekemisen ja työn teettämisen tarpeet muuttuvat, on autonominen työvuorosuunnittelu yksi johtamisen työkaluista, jolla voidaan vaikuttaa työntekijän sitoutumiseen ja motivaatioon. Esimiestyölle muuttuvat tarpeet tuovat oman haasteensa ja ne on hyvä ottaa huomioon uutta toimintatapaa käyttöönotettaessa.
Hatanpään ravintokeskuksen työntekijöistä suurin osa oli valmis kokeilemaan autonomista työvuorosuunnittelua omassa toimipaikassaan, joten kokemuksen voidaan todeta olleen positiivinen. Autonomiseen työvuorosuunnitteluun liittyvät pelisäännöt on hyvä kerrata ja tarvittaessa päivittää koko työyhteisön voimin, jolloin säännöissä tulisi huomioitua autonomisen työvuorosuunnittelun tarpeet.
Tutkimukseen osallistui Hatanpään ravintokeskuksen koko henkilökunta. Tutkimusaineiston keruu suoritettiin sähköisen kyselyn avulla ja aineistoa analysoitiin käyttäen kvantitatiivisia menetelmiä Tixel -tilastokäyttöliittymän avulla. Autonomisen työvuorosuunnittelun pilotointivaiheeseen osallistui seitsemän dieettikokkia. Pilotoinnin tuotoksena laadittiin dieettikokeille kolmen viikon työvuorolista. Tänä aikana käytettiin tutkimusmenetelminä havainnointia ja kirjallista palautekyselyä.
Hatanpään ravintokeskuksen työntekijät kokivat autonomisen työvuorosuunnittelun lisäävän vaikutusmahdollisuuksia omaa työtä koskeviin päätöksiin sekä vapaa-ajan ja työn yhdistämisen koettiin helpottuvan. Mahdollisuudet panostaa omaan työhyvinvointiin koettiin lisääntyvän autonomisen työvuorosuunnittelun avulla. Kun työn tekemisen ja työn teettämisen tarpeet muuttuvat, on autonominen työvuorosuunnittelu yksi johtamisen työkaluista, jolla voidaan vaikuttaa työntekijän sitoutumiseen ja motivaatioon. Esimiestyölle muuttuvat tarpeet tuovat oman haasteensa ja ne on hyvä ottaa huomioon uutta toimintatapaa käyttöönotettaessa.
Hatanpään ravintokeskuksen työntekijöistä suurin osa oli valmis kokeilemaan autonomista työvuorosuunnittelua omassa toimipaikassaan, joten kokemuksen voidaan todeta olleen positiivinen. Autonomiseen työvuorosuunnitteluun liittyvät pelisäännöt on hyvä kerrata ja tarvittaessa päivittää koko työyhteisön voimin, jolloin säännöissä tulisi huomioitua autonomisen työvuorosuunnittelun tarpeet.