Yritysvastuuraportointi: Elintarvikealan ja finanssialan raportoinnin vertailu
Linna, Anni (2018)
Linna, Anni
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804184944
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804184944
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää yritysvastuuraporttien vertailun avulla, onko finanssi- ja elintarvikealan yritysvastuuraportoinnissa eroja. Tavoitteena oli löytää mahdolliset erot toimialojen raportointitavoissa, raporttien sisällöissä sekä selvittää mitä sidosryhmiä yritykset ovat tunnistaneet oleellisiksi.
Opinnäytetyön tutkimuksellinen osa toteutettiin vertailemalla kuuden eri yrityksen yritysvastuuraportteja, joista kolme oli elintarvikealan yritystä ja kolme finanssialan yritystä. Tutkimusaineistona käytettiin yrityksien julkisia yritysvastuuraportteja. Tutkimus oli kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus ja se toteutettiin käyttämällä sisällönanalyysimenetelmää. Yritysvastuuraportteja analysoitiin opinnäytetyön teoriaosuuden pohjalta. Teoriaosuus oli luotu käyttäen pääsääntöisesti yritysvastuuta ja sen raportointia koskevaa kirjallisuutta.
Tutkimuksessa havaittiin, että finanssi- ja elintarvikealan yritysvastuuraporteista löytyy eroja. Eroja löytyi niin raportointitavasta kuin raporttien sisällöistä. Lisäksi finanssi- ja elintarvikeala olivat tunnistaneet tärkeimmiksi sidosryhmikseen eri ryhmiä sekä tunnistaneet oleellisiksi asioiksi yritysvastuun eri näkökohtia. Tutkimuksessa todettiin myös, että yritysvastuuraportointiin vaikuttaa muutkin tekijät kuin vain toimiala.
Opinnäytetyön tutkimuksellinen osa toteutettiin vertailemalla kuuden eri yrityksen yritysvastuuraportteja, joista kolme oli elintarvikealan yritystä ja kolme finanssialan yritystä. Tutkimusaineistona käytettiin yrityksien julkisia yritysvastuuraportteja. Tutkimus oli kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus ja se toteutettiin käyttämällä sisällönanalyysimenetelmää. Yritysvastuuraportteja analysoitiin opinnäytetyön teoriaosuuden pohjalta. Teoriaosuus oli luotu käyttäen pääsääntöisesti yritysvastuuta ja sen raportointia koskevaa kirjallisuutta.
Tutkimuksessa havaittiin, että finanssi- ja elintarvikealan yritysvastuuraporteista löytyy eroja. Eroja löytyi niin raportointitavasta kuin raporttien sisällöistä. Lisäksi finanssi- ja elintarvikeala olivat tunnistaneet tärkeimmiksi sidosryhmikseen eri ryhmiä sekä tunnistaneet oleellisiksi asioiksi yritysvastuun eri näkökohtia. Tutkimuksessa todettiin myös, että yritysvastuuraportointiin vaikuttaa muutkin tekijät kuin vain toimiala.