Nuorten ruokailutottumusten kartoittaminen- ruokapäiväkirja 7-luokkalaisilla
Virrankari, Kaija (2018)
Virrankari, Kaija
Savonia-ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804054173
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804054173
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvailla nuorten ruokailutottumuksia. Ruokailutottumuksista kuvailtiin ateriarytmiä, aterioiden ja välipalojen päivittäisiä lukumääriä, ruokavalintoja, annoskokoja ja ravinnon laatua. Lisäksi tutkimuksen avulla tarkasteltiin nuorten yksilöllisiä ja sosiaalisia suhteita ruokailutilanteissa. Tavoitteena oli, että tästä opinnäytetyöstä on hyötyä laaja-alaisesti sekä kouluyhteisöön että koteihin. Tutkimustulosten pohjalta pyritään jatkossa kehittämään ravitsemustietoutta. Tavoitteena on nuorten parempi hyvinvointi, joka vaikuttaa suuresti arjen toimintoihin sekä koulussa, kotona ja vapaaajalla.
Opinnäytetyö tehtiin kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimuksena. Aineistonkeruumenetelmänä oli ruokapäiväkirja ja kohderyhmänä oli neljä 7-luokkalaisten rinnakkaisryhmää. Oppilaat täyttivät ruokapäiväkirjaa viikon ajan. Raportissa tulokset esiteltiin sanallisesti, numeraalisesti tai graafisesti.
Tutkimustulokset osoittivat, että ruokailutottumukset ovat hyvin yksilöllisiä. Nuori söi keskimäärin viisi ateriaa päivässä. Osa nuorista söi hyvinkin ravitsemussuositusten mukaista ruokaa. Osalla taas ruokavalio oli melko yksipuolista. Kasvisten, marjojen, hedelmien ja kalan syönti oli nuorilla todella vähäistä. Annoskoot olivat melko pieniä. Välipaloja syötiin isompien aterioiden sijaan. Energiaravintoaineet olivat tasapainossa, mutta päivittäinen energiamäärä oli suositukseen nähden alhainen, jonka vuoksi muidenkin ravintoaineiden saanti jäi alhaiseksi. Väsymys oli melko yleistä, mutta onneksi positiivisia mielialoja ja tunnelmia oli enemmän kuin negatiivisia. Ruokapaikkana oli useimmiten koti. Tulokset osoittivat, että ravitsemustietouden korostaminen on tärkeää nuorten keskuudessa kaikilla tahoilla.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvailla nuorten ruokailutottumuksia. Ruokailutottumuksista kuvailtiin ateriarytmiä, aterioiden ja välipalojen päivittäisiä lukumääriä, ruokavalintoja, annoskokoja ja ravinnon laatua. Lisäksi tutkimuksen avulla tarkasteltiin nuorten yksilöllisiä ja sosiaalisia suhteita ruokailutilanteissa. Tavoitteena oli, että tästä opinnäytetyöstä on hyötyä laaja-alaisesti sekä kouluyhteisöön että koteihin. Tutkimustulosten pohjalta pyritään jatkossa kehittämään ravitsemustietoutta. Tavoitteena on nuorten parempi hyvinvointi, joka vaikuttaa suuresti arjen toimintoihin sekä koulussa, kotona ja vapaaajalla.
Opinnäytetyö tehtiin kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimuksena. Aineistonkeruumenetelmänä oli ruokapäiväkirja ja kohderyhmänä oli neljä 7-luokkalaisten rinnakkaisryhmää. Oppilaat täyttivät ruokapäiväkirjaa viikon ajan. Raportissa tulokset esiteltiin sanallisesti, numeraalisesti tai graafisesti.
Tutkimustulokset osoittivat, että ruokailutottumukset ovat hyvin yksilöllisiä. Nuori söi keskimäärin viisi ateriaa päivässä. Osa nuorista söi hyvinkin ravitsemussuositusten mukaista ruokaa. Osalla taas ruokavalio oli melko yksipuolista. Kasvisten, marjojen, hedelmien ja kalan syönti oli nuorilla todella vähäistä. Annoskoot olivat melko pieniä. Välipaloja syötiin isompien aterioiden sijaan. Energiaravintoaineet olivat tasapainossa, mutta päivittäinen energiamäärä oli suositukseen nähden alhainen, jonka vuoksi muidenkin ravintoaineiden saanti jäi alhaiseksi. Väsymys oli melko yleistä, mutta onneksi positiivisia mielialoja ja tunnelmia oli enemmän kuin negatiivisia. Ruokapaikkana oli useimmiten koti. Tulokset osoittivat, että ravitsemustietouden korostaminen on tärkeää nuorten keskuudessa kaikilla tahoilla.