Luomumansikan viljelyn haasteet ja mahdollisuudet
Timo, Veera (2018)
Timo, Veera
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804044093
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804044093
Tiivistelmä
Luomumansikan viljelijöitä on Suomessa vähän. Luomumansikan tuotantoala
vuonna 2016 oli 145,5 hehtaaria, kun mansikan kokonaistuotantoala avomaalla oli
3 582 ha.
Opinnäytetyössäni tein luomumansikan viljelijöille, muille luomutuottajille sekä tavanomaisille mansikan viljelijöille sähköpostikyselyn. Pyrin selvittämään, miksi viljelijöitä on niin vähän, miten viljelijät suhtautuvat luomumansikan viljelyyn, mitkä
asiat koetaan haasteellisena ja positiivisena ja mitkä asiat estävät ja toisaalta ka nnustavat luomumansikan viljelyyn.
Luomumansikan viljelijät kokivat suurimmaksi haasteeksi satovaihtelujen suuret
riskit. Sääolosuhteet vaikuttavat esimerkiksi harmaahomeen esiintyvyyteen, jolla
on suuri merkitys korjattavaan satotasoon. Tilakoot ovat pieniä, suurimmalla osalla
alle 0,5 ha. Luomumansikan viljelyä harjoitetaan tästä päätellen pääasiassa sivutoimeentulona. Luomumansikan viljelyä ei haluta aloittaa, koska viljely nähdään
työläänä ja kasvinsuojelu haasteellisena. Luomumansikan viljelyssä positiivisina
asioina pidettiin ekologisuutta, mansikan makua ja hyvää menekkiä. Luomumansikan viljelyyn innostaisi puhtaus, ekologisuus ja terveellisyys.
vuonna 2016 oli 145,5 hehtaaria, kun mansikan kokonaistuotantoala avomaalla oli
3 582 ha.
Opinnäytetyössäni tein luomumansikan viljelijöille, muille luomutuottajille sekä tavanomaisille mansikan viljelijöille sähköpostikyselyn. Pyrin selvittämään, miksi viljelijöitä on niin vähän, miten viljelijät suhtautuvat luomumansikan viljelyyn, mitkä
asiat koetaan haasteellisena ja positiivisena ja mitkä asiat estävät ja toisaalta ka nnustavat luomumansikan viljelyyn.
Luomumansikan viljelijät kokivat suurimmaksi haasteeksi satovaihtelujen suuret
riskit. Sääolosuhteet vaikuttavat esimerkiksi harmaahomeen esiintyvyyteen, jolla
on suuri merkitys korjattavaan satotasoon. Tilakoot ovat pieniä, suurimmalla osalla
alle 0,5 ha. Luomumansikan viljelyä harjoitetaan tästä päätellen pääasiassa sivutoimeentulona. Luomumansikan viljelyä ei haluta aloittaa, koska viljely nähdään
työläänä ja kasvinsuojelu haasteellisena. Luomumansikan viljelyssä positiivisina
asioina pidettiin ekologisuutta, mansikan makua ja hyvää menekkiä. Luomumansikan viljelyyn innostaisi puhtaus, ekologisuus ja terveellisyys.