Clostridium perfringens -bakteerin kalvosuodatusmenetelmän käyttöönotto ja verifiointi
Ojala, Sara (2018)
Ojala, Sara
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201803143367
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201803143367
Tiivistelmä
Opinnäytetyö toteutettiin Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n mikrobiologian laboratoriossa. Opinnäytetyön tavoitteena oli verifioida laboratoriolle uusi menetelmä, jonka avulla laboratorio pystyy määrittämään Clostridium perfringens -bakteerin ja sen itiöiden esiintyvyyttä talousvesissä. Työn tarkoituksena oli tehdä toimiva menetelmäohje, ja testata sen toimivuutta käytännössä. Menetelmä perustuu yleisesti käytössä olevaan standardiin SFS-EN ISO 14189:2016.
Clostridium perfringens on patogeeninen bakteeri, joka tunnetaan yleisenä ruokamyrkytyksen aiheuttajana. Se on anaerobinen gram-positiivinen bakteeri, joka muodostaa itiöitä lepovaiheessaan. C. perfringens -bakteeria esiintyy yleisesti maaperässä ja vesistöissä sekä ihmisten ja eläinten normaalifloorassa. Sosiaali- ja terveysministeriön talousvesiasetuksen 683/2017 mukaan talousvedessä ei saa esiintyä yhtään C. perfringens -bakteeria tai sen itiöitä.
Menetelmää testattiin kvalitatiivisesti ja kvantitatiivisesti. Kvalitatiivisessa tutkimuksessa todettiin, että menetelmä toimii sille tehdyn ohjeen mukaisesti. Kvantitatiivisessa tutkimuksessa verifiointisuureina käytettiin toistettavuutta, uusittavuutta, suhteellista oikeellisuutta ja spesifisyyttä. Toistettavuuden ja uusittavuuden tulokset olivat selvästi hyväksymisrajojen sisällä. Suhteellinen oikeellisuus oli hyväksyttävällä tasolla ja menetelmä osoittautui hyvin spesifiseksi.
Clostridium perfringens -bakteerin kalvosuodatusmenetelmä todettiin toimivaksi. Laboratorio arvioi jatkossa ottaako se menetelmän käyttöön ja tehdäänkö sille akkreditointi. Pää-tökseen vaikuttaa taloudellisuus, kannattavuus ja tutkimuksen luotettavuus.
Clostridium perfringens on patogeeninen bakteeri, joka tunnetaan yleisenä ruokamyrkytyksen aiheuttajana. Se on anaerobinen gram-positiivinen bakteeri, joka muodostaa itiöitä lepovaiheessaan. C. perfringens -bakteeria esiintyy yleisesti maaperässä ja vesistöissä sekä ihmisten ja eläinten normaalifloorassa. Sosiaali- ja terveysministeriön talousvesiasetuksen 683/2017 mukaan talousvedessä ei saa esiintyä yhtään C. perfringens -bakteeria tai sen itiöitä.
Menetelmää testattiin kvalitatiivisesti ja kvantitatiivisesti. Kvalitatiivisessa tutkimuksessa todettiin, että menetelmä toimii sille tehdyn ohjeen mukaisesti. Kvantitatiivisessa tutkimuksessa verifiointisuureina käytettiin toistettavuutta, uusittavuutta, suhteellista oikeellisuutta ja spesifisyyttä. Toistettavuuden ja uusittavuuden tulokset olivat selvästi hyväksymisrajojen sisällä. Suhteellinen oikeellisuus oli hyväksyttävällä tasolla ja menetelmä osoittautui hyvin spesifiseksi.
Clostridium perfringens -bakteerin kalvosuodatusmenetelmä todettiin toimivaksi. Laboratorio arvioi jatkossa ottaako se menetelmän käyttöön ja tehdäänkö sille akkreditointi. Pää-tökseen vaikuttaa taloudellisuus, kannattavuus ja tutkimuksen luotettavuus.