Täyttä elämää - ravitsemusopas ikääntyville
Paukku, Anni; Puustinen, Päivi (2017)
Paukku, Anni
Puustinen, Päivi
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201802082193
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201802082193
Tiivistelmä
Hyvä ravitsemustila on terveyden ja hyvinvoinnin edellytys elämänkaaren jokaisessa vaiheessa. Ikääntyneillä ihmisillä hyvä ravitsemus ylläpitää terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua sekä nopeuttaa sairauksista toipumista. Myös kotona asumisen mahdollisuudet ovat paremmat silloin, kun ravitsemustila on hyvä. Ravitsemuksen suurin riski on ravitsemustilan heikkeneminen sekä liian vähäinen proteiinin ja muiden ravintoaineiden saanti ja usein myös laihtuminen. Heikentynyt ravinnonsaanti kiihdyttää lihaskatoa ja lihasvoiman heikkenemistä. Keskeisiä asioita ikääntyneen ihmisen toimintakyvyn säilymisen tukena ovat painonvaihteluiden ehkäisy, lihaskunnon ylläpito ja yksilöllinen ravitsemushoito.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä ikääntyvien ihmisten, vasta eläköityneiden 65 – 75 -vuotiaiden ravitsemustietoa. Tehtävänä oli tuottaa ravitsemuksesta ja sen merkityksestä ikääntyvälle ravitsemusopas. Opaskirjasessa esitetään ikääntyvälle, miksi on tärkeää pitää huolta hyvästä ravitsemuksesta, ikääntyvän ravitsemussuositukset, ravitsemustilan arviointia ja vinkkejä, kuinka he voivat vaikuttaa omaan ruokavalioonsa. Kohderyhmäksi valittiin ikääntyvät, vasta eläköityvät, koska heillä on elämässään edessä suuri muutoksen aikakausi. Työelämästä poisjääminen tuo mukanaan muutoksia kaikissa elämän osa-alueissa, ja ravitsemuksella on suuri merkitys toimintakyvyn ja elämänlaadun ylläpitämisessä.
Sairaanhoitajat voivat käyttää ravitsemusopasta ohjauksen työvälineenä, ja sitä voi jakaa ikääntyville terveyskeskuksen tiloissa. Lisäksi ravitsemusopas on saatavilla sähköisessä muodossa. Suullisen ohjauksen toteutusajan vähentyessä kirjallisen ohjausmateriaalin käyttö on tarpeellista. Tutkimuksien mukaan ravitsemusohjauksella on merkitystä ikääntyvien ravitsemukseen ja ohjauksesta on todettu olevan hyötyä.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä ikääntyvien ihmisten, vasta eläköityneiden 65 – 75 -vuotiaiden ravitsemustietoa. Tehtävänä oli tuottaa ravitsemuksesta ja sen merkityksestä ikääntyvälle ravitsemusopas. Opaskirjasessa esitetään ikääntyvälle, miksi on tärkeää pitää huolta hyvästä ravitsemuksesta, ikääntyvän ravitsemussuositukset, ravitsemustilan arviointia ja vinkkejä, kuinka he voivat vaikuttaa omaan ruokavalioonsa. Kohderyhmäksi valittiin ikääntyvät, vasta eläköityvät, koska heillä on elämässään edessä suuri muutoksen aikakausi. Työelämästä poisjääminen tuo mukanaan muutoksia kaikissa elämän osa-alueissa, ja ravitsemuksella on suuri merkitys toimintakyvyn ja elämänlaadun ylläpitämisessä.
Sairaanhoitajat voivat käyttää ravitsemusopasta ohjauksen työvälineenä, ja sitä voi jakaa ikääntyville terveyskeskuksen tiloissa. Lisäksi ravitsemusopas on saatavilla sähköisessä muodossa. Suullisen ohjauksen toteutusajan vähentyessä kirjallisen ohjausmateriaalin käyttö on tarpeellista. Tutkimuksien mukaan ravitsemusohjauksella on merkitystä ikääntyvien ravitsemukseen ja ohjauksesta on todettu olevan hyötyä.