Elämyksiä avotulilta
Laatikainen, Markku (2017)
Laatikainen, Markku
Savonia-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017122122341
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017122122341
Tiivistelmä
Ruokamatkailu Suomessa kasvaa jatkuvasti. Ruokapalveluja tarjoavien yritysten tavoitteena on tuottaa kiinnostavia ja erottuvia palveluja, jotka ovat ainutlaatuisia ja mieleenpainuvia elämyskokonaisuuksia. Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa keittokirja ”Elämyksiä avotulilta”. Työn tilaajana toimi oma yritykseni Tmi Hevierä, jonka toiminnan yhteydessä sain lukuisia pyyntöjä kirjoittaa käytetystä reseptiikasta ohjevihkonen tai keittokirja. Lähtökohta opinnäytetyölle oli ajankohtainen ja asiakaslähtöinen tarve luoda käytännönläheinen ja toimiva keittokirja nuotioruoan valmistuksesta.
Opinnäytetyön teoriaosuuden tarkoituksena oli muodostaa kokonaisvaltainen käsitys ainutlaatuisen ja elämysperusteisen ruokapalvelutapahtuman tuottamisesta sekä järjestämisen haasteista ja vaatimuksista. Teoreettisen viitekehyksen keskiössä oli eräruokailun järjestäminen maasto-olosuhteissa sekä ruokamatkailun tämänhetkinen kuvaaminen Suomessa.
Työn laatimisen myötä keskeisimmäksi lähtökohdaksi ruokapalveluja tuottavan yrityksen kannalta muodostui kokonaisuuden hallinta. Ammattitaidon ohella yrittäjältä vaaditaan asiakaspalvelutaitoja, turvallisuus- ja hygieniaosaamista, sekä toimialaa koskevan lainsäädännön hallinta. Palveluympäristö nuotioruokailun järjestämisessä on avaintekijä, jolla asiakkaille mahdollistetaan kokonaisvaltainen ja moniaistillinen elämystapahtuma avotulilla. Tämän opinnäytetyön materiaalia voidaan hyödyntää nuotioruokailun järjestämisessä sekä opetustarkoituksissa. Keittokirja ”Elämyksiä avotulilta” on saatavissa Tmi Hevierän kautta.
Opinnäytetyön teoriaosuuden tarkoituksena oli muodostaa kokonaisvaltainen käsitys ainutlaatuisen ja elämysperusteisen ruokapalvelutapahtuman tuottamisesta sekä järjestämisen haasteista ja vaatimuksista. Teoreettisen viitekehyksen keskiössä oli eräruokailun järjestäminen maasto-olosuhteissa sekä ruokamatkailun tämänhetkinen kuvaaminen Suomessa.
Työn laatimisen myötä keskeisimmäksi lähtökohdaksi ruokapalveluja tuottavan yrityksen kannalta muodostui kokonaisuuden hallinta. Ammattitaidon ohella yrittäjältä vaaditaan asiakaspalvelutaitoja, turvallisuus- ja hygieniaosaamista, sekä toimialaa koskevan lainsäädännön hallinta. Palveluympäristö nuotioruokailun järjestämisessä on avaintekijä, jolla asiakkaille mahdollistetaan kokonaisvaltainen ja moniaistillinen elämystapahtuma avotulilla. Tämän opinnäytetyön materiaalia voidaan hyödyntää nuotioruokailun järjestämisessä sekä opetustarkoituksissa. Keittokirja ”Elämyksiä avotulilta” on saatavissa Tmi Hevierän kautta.