Jamix-ruokaohjelman käyttöönotto Lentokonetehtaan Ravinto-osuuskunnassa
Lassila, Vesa-Pekka (2017)
Lassila, Vesa-Pekka
Tampereen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120920389
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120920389
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on kuvata Jamix-ruokaohjelman käyttöönottoprosessi Lentokonetehtaan ravinto-osuuskunnassa. Työlle oli selkeä tarve, sillä Jamix-ruokaohjelma oli hankittu Lentokonetehtaan ravinto-osuuskuntaan jo 2015 ja käyttöönotto oli jäänyt tekemättä. Syksyn 2015 ensimmäisen koulutuksen ja alkuinnostuksen aikana perehdyttiin ohjelmaan sekä kirjattiin ruoka-aineita ohjelmaan. Innostuksen loputtua työtä jatkettiin keväällä 2017 opinnäytetyön muodossa.
Keittiön erilaisten prosessien, esimerkiksi ruokaohjeiden tallennuksen muuttuessa sähköiseksi, ammattikeittiöillä on hyvä olla tuotannonohjausjärjestelmä. Jamix-ruokaohjelman avulla voidaan ohjata keittiön pääasiallisia toimintoja reseptien ja ruokalistojen suunnittelusta varaston hallintaan.
Tämä opinnäytetyö tehtiin aikavälillä kevät 2017 – syksy 2017. Tuotannonohjausjärjestelmän käyttöönotto muuttaa päivittäistä toimintaa huomattavasti. Muutosjohtamiseen olisi pitänyt kiinnittää suurempaa huomiota. Muutosjohtamisen pääasiallisina keinoina käytettiin osallistamista, tiedottamista ja kouluttamista Jamix-ruokaohjelman toimintoihin.
Lopputuloksena Jamix-ruokaohjelma saatiin otettua käyttöön suunnitelman mukaan. Jamix-ruokaohjelman käyttöönotto onnistui pääpiirteissään toivotulla tavalla, ruokaohjeita saatiin kirjattua tavoitteellinen määrä ja henkilöstö perehdytettyä Jamix-ruokaohjelmaan. Ruokaohjeiden kehitystyö Jamix-ruokaohjelmaan jatkuu opinnäytetyön jälkeen sekä Lentokonetehtaan ravinto-osuuskunnan henkilöstöä koulutetaan ohjelman käyttöön lisäkoulutuksella.
Keittiön erilaisten prosessien, esimerkiksi ruokaohjeiden tallennuksen muuttuessa sähköiseksi, ammattikeittiöillä on hyvä olla tuotannonohjausjärjestelmä. Jamix-ruokaohjelman avulla voidaan ohjata keittiön pääasiallisia toimintoja reseptien ja ruokalistojen suunnittelusta varaston hallintaan.
Tämä opinnäytetyö tehtiin aikavälillä kevät 2017 – syksy 2017. Tuotannonohjausjärjestelmän käyttöönotto muuttaa päivittäistä toimintaa huomattavasti. Muutosjohtamiseen olisi pitänyt kiinnittää suurempaa huomiota. Muutosjohtamisen pääasiallisina keinoina käytettiin osallistamista, tiedottamista ja kouluttamista Jamix-ruokaohjelman toimintoihin.
Lopputuloksena Jamix-ruokaohjelma saatiin otettua käyttöön suunnitelman mukaan. Jamix-ruokaohjelman käyttöönotto onnistui pääpiirteissään toivotulla tavalla, ruokaohjeita saatiin kirjattua tavoitteellinen määrä ja henkilöstö perehdytettyä Jamix-ruokaohjelmaan. Ruokaohjeiden kehitystyö Jamix-ruokaohjelmaan jatkuu opinnäytetyön jälkeen sekä Lentokonetehtaan ravinto-osuuskunnan henkilöstöä koulutetaan ohjelman käyttöön lisäkoulutuksella.