Produktkalkylering med fokus på påläggsmetoden och ABC-kalkylering : Case: Bageri Fagerudd Leipomo
Fagerudd, Petri (2017)
Fagerudd, Petri
Yrkeshögskolan Novia
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120419752
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120419752
Tiivistelmä
Pienten leipomoiden markkinatilanne Suomessa on haastava. Leipomoalan kasvu on erittäin hidasta ja pienten leipomoiden kannalta hyvä kannattavuus on vaikea ylläpitää. Tuotekustannuslaskennat voivat olla tärkeä apu päätöksenteossa joka koskee yrityksen kannattavuuden parantamista.
Tämän opinnäytetyön toimeksiantaja oli Bageri Fagerudd Leipomo, joka on pieni leipomo Luodossa. Työn tarkoitus oli valita Bageri Fagerudd Leipomolle sopiva tuotekustannuslaskentamenetelmä ja yrityksen eri tuotteiden omakustannusten laskeminen. Tuotekustannuslaskelmat voivat perustella strategisia päätöksiä kannattavuuden parantamiseksi.
Tämä tutkimus esitti tuotekustannuslaskennan perusteet sekä kaksi Bageri Fagerudd Leipomolle relevanttia tuotekustannuslaskentamenetelmää: Lisäyslaskenta sekä toimintolaskenta. Eri syistä johtuen aikaperusteinen toimintolaskenta valittiin tuotanto-osaston laskentamenetelmäksi ja loput kustannukset laskettiin lisäyslaskennalla. Laskentaprosessi Bageri Fagerudd Leipomossa tuotekustannuslaskelmien tekemiseksi oli mittava ja prosessin aikana otettiin huomioon monta asiaa tuotekustannuslaskentateoriasta.
Tuotekustannuslaskenta tuotteille 1, 2, 3 ja 4 yrityksessä esitettiin ja analysoitiin. Tuotekustannuslaskelman perusteella todettiin, että tuotteiden kannattavuusasteet ovat vaihtelevia sekä että voittomarginaalit Suomen leipomoalalla ovat pieniä. Tämä opinnäytetyö kannusti lopuksi jatkotutkimuksiin toimintolaskennassa, menetelmän käytännön soveltuvuuden parantamiseksi.
Tämän opinnäytetyön toimeksiantaja oli Bageri Fagerudd Leipomo, joka on pieni leipomo Luodossa. Työn tarkoitus oli valita Bageri Fagerudd Leipomolle sopiva tuotekustannuslaskentamenetelmä ja yrityksen eri tuotteiden omakustannusten laskeminen. Tuotekustannuslaskelmat voivat perustella strategisia päätöksiä kannattavuuden parantamiseksi.
Tämä tutkimus esitti tuotekustannuslaskennan perusteet sekä kaksi Bageri Fagerudd Leipomolle relevanttia tuotekustannuslaskentamenetelmää: Lisäyslaskenta sekä toimintolaskenta. Eri syistä johtuen aikaperusteinen toimintolaskenta valittiin tuotanto-osaston laskentamenetelmäksi ja loput kustannukset laskettiin lisäyslaskennalla. Laskentaprosessi Bageri Fagerudd Leipomossa tuotekustannuslaskelmien tekemiseksi oli mittava ja prosessin aikana otettiin huomioon monta asiaa tuotekustannuslaskentateoriasta.
Tuotekustannuslaskenta tuotteille 1, 2, 3 ja 4 yrityksessä esitettiin ja analysoitiin. Tuotekustannuslaskelman perusteella todettiin, että tuotteiden kannattavuusasteet ovat vaihtelevia sekä että voittomarginaalit Suomen leipomoalalla ovat pieniä. Tämä opinnäytetyö kannusti lopuksi jatkotutkimuksiin toimintolaskennassa, menetelmän käytännön soveltuvuuden parantamiseksi.