Georgialaisten khinkali -nyyttien tuotekehitys
Timonen, Nadija (2017)
Timonen, Nadija
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120419534
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120419534
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön taustalla oli kiinnostus georgialaista ruokakulttuuria ja erityisesti maan keittiöklassikkoa ja suosituinta ”pikaruokaa” – khinkalia kohtaan. Khinkali on lihalla täytetty taikinanyytti, joka keitetään suolavedessä kypsäksi ja tarjotaan heti syötäväksi. Työn tavoitteena oli taikinanyyttireseptin kehittäminen sekä tuotteen testaaminen marraskuussa 2015, helmi- ja lokakuussa 2016 ravintolapäivinä Helsingissä. Lopullisen reseptin piti vastata perin-teistä georgialaista valmistusmenetelmää ilman tuotteen pakastamista. Produktina syntyi toimiva nyyttiresepti, joka soveltuu ravintolatuotteeksi tai myytäväksi erilaisissa ulkoilmatapahtumissa kuten festivaaleilla, konserteissa ym.
Taikinanyyttien reseptin kehittäminen alkoi tutustumalla Georgian ruokakulttuuriin vuosina 2015–2016. Erilaisia reseptejä testattiin ja muokattiin matkoilta hankitun tiedon sekä taidon avulla. Tuotekehityksen tueksi osallistuttiin kolmeen ravintolapäivään Helsingin keskustas-sa, jossa testattiin eri resepteillä valmistettuja taikinanyyttejä. Georgiassa khinkalit valmiste-taan tuoreina asiakkaan tilauksesta. Samanlaista mahdollisuutta kahtena ensimmäisinä ravintolapäivinä ei ollut, joten nyyttiresepti kehitettiin pakastettavaksi. Vihdoin lokakuussa 2016 ravintolapäivänä asiakkaille tarjottiin tuoreita käsityönä paikan päällä valmistettuja khinkaleja. Siihen tarkoitukseen kehitettiin oma nyyttiresepti ohuemmalla taikinalla sekä liha- ja kasvistäytteellä. Kolmena ravintolapäivänä saatujen asiakaspalautteiden perusteella voidaan todeta, että kehitetty nyyttiresepti vastasi perinteistä käsin valmistettua tuoretta georgialaista khinkalia ulkonäön, rakenteen ja maun kannalta.
Taikinanyyttejä testattiin neljä kertaa vuodessa järjestettävässä ravintolapäivän-tapahtumassa marraskuussa 2015 sekä helmi- ja lokakuussa 2016. Ravintolapäivinä tarjo-tut khinkalit kehuttiin maukkaaksi, mikä näkyi positiivisena asiakaspalautteena sekä tuotteen loppuunmyyntinä. Tuotoksena syntyi Suomessa, ravintolassa tai tapahtumissa mah-dollisesti myytävä taikinanyytti. Onnistumisesta huolimatta, taikinanyyttien tulevaisuus ja tie ravintolan ruokalistalle on avoin, sillä Suomen ruokatrendit elävät jatkuvaa muutosta.
Taikinanyyttien reseptin kehittäminen alkoi tutustumalla Georgian ruokakulttuuriin vuosina 2015–2016. Erilaisia reseptejä testattiin ja muokattiin matkoilta hankitun tiedon sekä taidon avulla. Tuotekehityksen tueksi osallistuttiin kolmeen ravintolapäivään Helsingin keskustas-sa, jossa testattiin eri resepteillä valmistettuja taikinanyyttejä. Georgiassa khinkalit valmiste-taan tuoreina asiakkaan tilauksesta. Samanlaista mahdollisuutta kahtena ensimmäisinä ravintolapäivinä ei ollut, joten nyyttiresepti kehitettiin pakastettavaksi. Vihdoin lokakuussa 2016 ravintolapäivänä asiakkaille tarjottiin tuoreita käsityönä paikan päällä valmistettuja khinkaleja. Siihen tarkoitukseen kehitettiin oma nyyttiresepti ohuemmalla taikinalla sekä liha- ja kasvistäytteellä. Kolmena ravintolapäivänä saatujen asiakaspalautteiden perusteella voidaan todeta, että kehitetty nyyttiresepti vastasi perinteistä käsin valmistettua tuoretta georgialaista khinkalia ulkonäön, rakenteen ja maun kannalta.
Taikinanyyttejä testattiin neljä kertaa vuodessa järjestettävässä ravintolapäivän-tapahtumassa marraskuussa 2015 sekä helmi- ja lokakuussa 2016. Ravintolapäivinä tarjo-tut khinkalit kehuttiin maukkaaksi, mikä näkyi positiivisena asiakaspalautteena sekä tuotteen loppuunmyyntinä. Tuotoksena syntyi Suomessa, ravintolassa tai tapahtumissa mah-dollisesti myytävä taikinanyytti. Onnistumisesta huolimatta, taikinanyyttien tulevaisuus ja tie ravintolan ruokalistalle on avoin, sillä Suomen ruokatrendit elävät jatkuvaa muutosta.