Cocktaillistan suunnittelu ja toteutus : Case Nightclub Tähti Tampere
Leino, Karoliina (2017)
Leino, Karoliina
Tampereen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120319458
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120319458
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli suunnitella ja toteuttaa cocktaillista Nightclub Tähteen Tampereelle. Nightclub Tähti toimii työn toimeksiantajana. Työ on tehty, koska ravintolassa ei ole ollut aiemmin cocktaillistaa. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää minkälainen lista sopii ravintolan liikeideaan ja minkälaista listaa asiakkaat toivovat. Haastattelut toteutettiin keväällä ja lista otettiin ensimmäisen kerran käyttöön kesän aikana.
Työn viitekehys koostuu tuotesuunnittelun periaatteista, palvelumuotoilusta sekä cocktailien määrittelystä, trendeistä ja historiasta. Palvelumuotoilu on suuressa osassa työn viitekehystä sillä tutkimuksessa on hyödynnetty palvelumuotoilun periaatteita, erityisesti asiakasymmärrystä ja prototypointia. Tutkimusta varten haastateltiin 18 tyypillistä Tähden asiakasta. Haastattelut toteutettiin asiakaspalvelutilanteissa ravintolassa.
Haastatteluissa nousi esille neljä pääkohtaa, joiden avulla cocktaillista suunniteltiin. Nämä olivat cocktailien maku, raaka-aineet, ulkonäkö sekä yleisesti cocktaillistan sisältö. Tutkimus suunniteltiin kaksivaiheiseksi niin, että ensimmäinen versio listasta testattiin henkilökunnan kesken ja kerättiin siitä palautetta. Listaan tehtiin palautteen perusteella muutoksia ennen kuin virallinen lista otettiin käyttöön. Myös lopullisesta listasta kerättiin palautetta. Lopullinen lista otettiin pysyvään käyttöön ravintolaan.
Valmis lista otettiin hyvin vastaan ja se keräsi paljon positiivista palautetta. Koska tutkimus tehtiin kevään ja kesän aikana, tuli lopputuloksesta melko kesäinen. Mikäli ravintola kokee tarpeelliseksi, voi tulevaisuudessa listasta kehittää myös muihin vuodenaikoihin sopivan version vaihtamalla joidenkin cocktailien ainesosia.
Työn viitekehys koostuu tuotesuunnittelun periaatteista, palvelumuotoilusta sekä cocktailien määrittelystä, trendeistä ja historiasta. Palvelumuotoilu on suuressa osassa työn viitekehystä sillä tutkimuksessa on hyödynnetty palvelumuotoilun periaatteita, erityisesti asiakasymmärrystä ja prototypointia. Tutkimusta varten haastateltiin 18 tyypillistä Tähden asiakasta. Haastattelut toteutettiin asiakaspalvelutilanteissa ravintolassa.
Haastatteluissa nousi esille neljä pääkohtaa, joiden avulla cocktaillista suunniteltiin. Nämä olivat cocktailien maku, raaka-aineet, ulkonäkö sekä yleisesti cocktaillistan sisältö. Tutkimus suunniteltiin kaksivaiheiseksi niin, että ensimmäinen versio listasta testattiin henkilökunnan kesken ja kerättiin siitä palautetta. Listaan tehtiin palautteen perusteella muutoksia ennen kuin virallinen lista otettiin käyttöön. Myös lopullisesta listasta kerättiin palautetta. Lopullinen lista otettiin pysyvään käyttöön ravintolaan.
Valmis lista otettiin hyvin vastaan ja se keräsi paljon positiivista palautetta. Koska tutkimus tehtiin kevään ja kesän aikana, tuli lopputuloksesta melko kesäinen. Mikäli ravintola kokee tarpeelliseksi, voi tulevaisuudessa listasta kehittää myös muihin vuodenaikoihin sopivan version vaihtamalla joidenkin cocktailien ainesosia.