Omavalvontasuunnitelma Luksian opetuskeittiöön ja leipomo-konditorialinjalle
Saario, Jasmiina (2017)
Saario, Jasmiina
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017112317936
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017112317936
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän uuden leipomo-konditorialinjan omavalvontasuunnitelman päivittäminen ja tarpeellisten uusien kohtien lisääminen.
Opinnäytetyön tekeminen alkoi kesällä 2017 ja työn on tarkoitus olla valmiina lokakuussa 2017. Työn valmistumisessa vieraillaan muutamaan otteeseen Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän tiloissa ja suunnitellaan sekä tuotetaan työtä heidän avustuksella. Omavalvontasuunnitelmapohja on tehty vain Luksian toimipisteille ja sitä ei käytetä muuhun tarkoitukseen.
Elintarvikelainsäädäntö on kehitetty turvallisuuden varmistamiseksi. Omavalvonta on järjestelmä, jolla elintarvikkeiden kanssa työskentelevät henkilöt varmistavat tuoteturvallisuuden. Omavalvonta perustuu Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) – järjestelmään.
Työssä kerrotaan taustoja omavalvontasuunnitelman kehittämisestä, päivittämisestä, laajentamisesta ja suorittavassa työssä suunnitelman käytännön toimivuudesta. Omavalvontasuunnitelma on päivittäisessä käytössä erilaisissa keittiötoiminnoissa. Kyseisessä toiminnassa on päivittäistä kahvilatyöskentelyä, ruoanvalmistusta, ruokien pakkaamista ja ulosmyyntiä sekä opetusravintolan ja suurkeittiön ruokapalveluiden myyntiä. Omavalvontasuunnitelman tarkoituksena on helpottaa ravintolan päivittäistä työskentelyä ja toimintaa. Elintarvikehygienia on suuressa osassa ruokatuotantoa.
Työn tavoitteena oli päivittää olemassa oleva omavalvontasuunnitelma ja tuottaa käyttöön otettava leipomo-konditoria-linjan omavalvontasuunnitelma Länsi-Uudenmaan ammattiopiston, Luksian, keittiöön. Luksialla on suurtalouskeittiö, opetuskeittiö, leipomo-konditoriakeittiö ja ravintolakeittiö. Omavalvontasuunnitelman on tarkoitus kattaa kaikki keittiöt ja osittain myös soveltaen Luksian toisen toimipisteen toimintaa.
Omavalvontasuunnitelman tekemisessä ja päivittämisessä haastavinta oli ajankohta, jolloin suunnitelmaa alettiin tehdä. Työ aloitettiin kesällä, kun Luksian henkilökunta oli juuri jäämässä kesälomalle. Tämä myös vaikeutti leipomo-konditoria-linjan tiedon keräämistä, sillä myös Luksian henkilökunta oli hyvin epätietoisia tulevasta. Toinen haastava tekijä on toimivuuden mittaaminen. Omavalvonnasta on vaikea saada kerättyä niin sanottuja mittareita, onko suunnitelma kuinka toimiva tai ei. Kuitenkin tavoitteena on mahdollisimman kattavasti kysyä henkilökunnalta tarvittavat tiedot, jotta suunnitelma ei jää puutteelliseksi. Omavalvontasuunnitelma tulee käyttöön Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän tiloihin päivitettynä ja muokattuna syksyllä 2017.
Opinnäytetyön tekeminen alkoi kesällä 2017 ja työn on tarkoitus olla valmiina lokakuussa 2017. Työn valmistumisessa vieraillaan muutamaan otteeseen Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän tiloissa ja suunnitellaan sekä tuotetaan työtä heidän avustuksella. Omavalvontasuunnitelmapohja on tehty vain Luksian toimipisteille ja sitä ei käytetä muuhun tarkoitukseen.
Elintarvikelainsäädäntö on kehitetty turvallisuuden varmistamiseksi. Omavalvonta on järjestelmä, jolla elintarvikkeiden kanssa työskentelevät henkilöt varmistavat tuoteturvallisuuden. Omavalvonta perustuu Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) – järjestelmään.
Työssä kerrotaan taustoja omavalvontasuunnitelman kehittämisestä, päivittämisestä, laajentamisesta ja suorittavassa työssä suunnitelman käytännön toimivuudesta. Omavalvontasuunnitelma on päivittäisessä käytössä erilaisissa keittiötoiminnoissa. Kyseisessä toiminnassa on päivittäistä kahvilatyöskentelyä, ruoanvalmistusta, ruokien pakkaamista ja ulosmyyntiä sekä opetusravintolan ja suurkeittiön ruokapalveluiden myyntiä. Omavalvontasuunnitelman tarkoituksena on helpottaa ravintolan päivittäistä työskentelyä ja toimintaa. Elintarvikehygienia on suuressa osassa ruokatuotantoa.
Työn tavoitteena oli päivittää olemassa oleva omavalvontasuunnitelma ja tuottaa käyttöön otettava leipomo-konditoria-linjan omavalvontasuunnitelma Länsi-Uudenmaan ammattiopiston, Luksian, keittiöön. Luksialla on suurtalouskeittiö, opetuskeittiö, leipomo-konditoriakeittiö ja ravintolakeittiö. Omavalvontasuunnitelman on tarkoitus kattaa kaikki keittiöt ja osittain myös soveltaen Luksian toisen toimipisteen toimintaa.
Omavalvontasuunnitelman tekemisessä ja päivittämisessä haastavinta oli ajankohta, jolloin suunnitelmaa alettiin tehdä. Työ aloitettiin kesällä, kun Luksian henkilökunta oli juuri jäämässä kesälomalle. Tämä myös vaikeutti leipomo-konditoria-linjan tiedon keräämistä, sillä myös Luksian henkilökunta oli hyvin epätietoisia tulevasta. Toinen haastava tekijä on toimivuuden mittaaminen. Omavalvonnasta on vaikea saada kerättyä niin sanottuja mittareita, onko suunnitelma kuinka toimiva tai ei. Kuitenkin tavoitteena on mahdollisimman kattavasti kysyä henkilökunnalta tarvittavat tiedot, jotta suunnitelma ei jää puutteelliseksi. Omavalvontasuunnitelma tulee käyttöön Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän tiloihin päivitettynä ja muokattuna syksyllä 2017.