Haaga-Helian hotelli-, ravintola- ja matkailualan liikkeenjohdon koulutusohjelmasta valmistuneiden yrittäjyysintentiot
Vainio, Anni; Korts, Monika (2017)
Vainio, Anni
Korts, Monika
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017110216539
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017110216539
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on rajattu tutkimaan Haaga-Heliasta valmistuneita restonomeja, jotka ovat ryhtyneet yrittäjäksi. Päätavoitteena on tutkia, mikä saa Haaga-Helian hotelli, ravintola-alan ja matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelmasta valmistuneet opiskelijat lähtemään yrit-täjäksi? Tutkimuksen alatavoitteina on tutkia, minkälainen ihminen lähtee yrittäjäksi, kuinka Haaga-Helian opetus on tukenut yrittäjäksi lähtemistä sekä miten valmistumisen jälkeinen tilanne on vaikuttanut päätökseen lähteä yrittäjäksi.
Opinnäytetyön viitekehyksessä käsitellään erilaisia määritelmiä yrittäjistä, sekä yrittäjyyttä yleisemmin Suomessa, että ravintola- ja matkailualalla. Viitekehyksessä myös esitellään vetäviä ja työntäviä taustatekijöitä yrittäjyyteen. Nämä taustatekijät ovat jaettu kolmeen aihealueeseen: yleisiin taustatekijöihin, yrittäjän persoonaan ja elämäntilanteeseen. Yleisiin taustatekijöihin luetellaan muun muassa perhe ja lähipiiri, kun taas elämäntilanteeseen kuu-luvat työttömyys ja elämässä käyneet sattumat.
Opinnäytetyön empiirinen osa on tehty laadullista tutkimusmenetelmää käyttäen. Tätä var-ten on haastateltu kuutta erilaista yrittäjää, joista neljä on käynyt hotelli- ja ravintola-alan ja kaksi matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelman. Haastateltavat on valittu harkinnanvarai-sen näytteen mukaisesti. Haastattelussa käytettiin teemahaastattelua, jonka teemat mää-räytyvät viitekehyksen mukaisesti kolmeen jaoteltuun taustatekijään. Haastattelut tehtiin syyskuun 2017 lopulla yhden viikon aikana.
Haastateltavat kokivat yrittäjyyden olleen pitkäaikainen haave. Yrittäjäksi lähdetään halusta tehdä työtä josta pitää. Yrittäjyyteen työntää tyytymättömyys palkkatyöhön ja vapauden puute. Tärkeimpiä tekijöitä yrittäjyyteen ovat kannustavat taustatekijät, esimerkiksi yrittäjyy-teen positiivisesti suhtautuva lähipiiri. Myös Haaga-Helia koettiin tärkeänä tukena yrittäjyy-sintentiolle, johon vaikuttivat koulun yrittäjyyteen kannustava ilmapiiri, roolimallit ja yrittäjä-henkiset opiskelijakaverit. Haastateltavat ovat myös luonteeltaan hyvin yrittäjähenkisiä. He kuvailivat luonteitaan päättäväisiksi, oppimisenhaluisiksi ja vuorovaikutustaitoisiksi, jotka itsessään tukevat yrittäjäksi lähtemistä.
Opinnäytetyön viitekehyksessä käsitellään erilaisia määritelmiä yrittäjistä, sekä yrittäjyyttä yleisemmin Suomessa, että ravintola- ja matkailualalla. Viitekehyksessä myös esitellään vetäviä ja työntäviä taustatekijöitä yrittäjyyteen. Nämä taustatekijät ovat jaettu kolmeen aihealueeseen: yleisiin taustatekijöihin, yrittäjän persoonaan ja elämäntilanteeseen. Yleisiin taustatekijöihin luetellaan muun muassa perhe ja lähipiiri, kun taas elämäntilanteeseen kuu-luvat työttömyys ja elämässä käyneet sattumat.
Opinnäytetyön empiirinen osa on tehty laadullista tutkimusmenetelmää käyttäen. Tätä var-ten on haastateltu kuutta erilaista yrittäjää, joista neljä on käynyt hotelli- ja ravintola-alan ja kaksi matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelman. Haastateltavat on valittu harkinnanvarai-sen näytteen mukaisesti. Haastattelussa käytettiin teemahaastattelua, jonka teemat mää-räytyvät viitekehyksen mukaisesti kolmeen jaoteltuun taustatekijään. Haastattelut tehtiin syyskuun 2017 lopulla yhden viikon aikana.
Haastateltavat kokivat yrittäjyyden olleen pitkäaikainen haave. Yrittäjäksi lähdetään halusta tehdä työtä josta pitää. Yrittäjyyteen työntää tyytymättömyys palkkatyöhön ja vapauden puute. Tärkeimpiä tekijöitä yrittäjyyteen ovat kannustavat taustatekijät, esimerkiksi yrittäjyy-teen positiivisesti suhtautuva lähipiiri. Myös Haaga-Helia koettiin tärkeänä tukena yrittäjyy-sintentiolle, johon vaikuttivat koulun yrittäjyyteen kannustava ilmapiiri, roolimallit ja yrittäjä-henkiset opiskelijakaverit. Haastateltavat ovat myös luonteeltaan hyvin yrittäjähenkisiä. He kuvailivat luonteitaan päättäväisiksi, oppimisenhaluisiksi ja vuorovaikutustaitoisiksi, jotka itsessään tukevat yrittäjäksi lähtemistä.