Ruokalaympäristön parantamista palvelumuotoilua ja katseenseurantalaitetta hyödyntäen
Kääriä, Maya (2017)
Kääriä, Maya
Savonia-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017092915547
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017092915547
Tiivistelmä
VTT toteutti katseenseurantalaitetutkimuksen. Tutkimuksen aineisto saatiin käymällä nämä videot läpi. Videoiden läpikäymisten aikana syntyi erinäisiä havainnointeja ruokalasta, ihmisten käyttäytymisestä ravintolaympäristössä ja koehenkilöiden ravitsemuksellisista tottumuksista. Lisäarvoa tutkimukselle toi taustatietolomake, joka jaettiin jokaiselle tutkimukseen osallistujalle. Tutkimustuloksia esitellään tässä opinnäytetyössä.
Uusi testi haluttiin toteuttaa kokonaan uudella tavalla. Kenttäkoe katseenseurantalaseilla oli jo toteutettu, joten uusi testi haluttiin tehdä uudella innovatiivisella tavalla. Opinnäytetyöhön on sisällytetty kokeellinen osa, jossa Savonian sisustusarkkitehtiopiskelijat Maria Radova ja Anu Paananen toteuttivat ohjeistetusti kaksi 3D-mallinnusta vastaavasta tilasta. Toinen on Keltasirkun pohjakaavalla toteutettu malli, missä ongelmat ilmenevät, ja toinen 3D-mallinnus, missä on tehty lounasruokailussa havaittujen ongelmakohtien parannuksia ja optimoitu lounaslinjaston käytettävyys. Vertailemalla näitä kahta ruokalaympäristöä voidaan osoittaa palvelumuotoilun arvo tällaisten tilojen parantamisessa.
Tavoitteena oli demonstroida katseenseurantaa menetelmänä tilojen ja palvelumuotoilun suunnittelussa ja optimoinnissa, tutkia reaalimaailman ja virtuaalisesti toteutettujen tilojen eroja ja yhtäläisyyksiä katseenseurannan kannalta sekä testata mm. muutosten toimivuutta.
Tulokset kertovat, että palvelumuotoilulla on arvoa tällaisten tilojen suunnittelussa ja parantamisessa.
Uusi testi haluttiin toteuttaa kokonaan uudella tavalla. Kenttäkoe katseenseurantalaseilla oli jo toteutettu, joten uusi testi haluttiin tehdä uudella innovatiivisella tavalla. Opinnäytetyöhön on sisällytetty kokeellinen osa, jossa Savonian sisustusarkkitehtiopiskelijat Maria Radova ja Anu Paananen toteuttivat ohjeistetusti kaksi 3D-mallinnusta vastaavasta tilasta. Toinen on Keltasirkun pohjakaavalla toteutettu malli, missä ongelmat ilmenevät, ja toinen 3D-mallinnus, missä on tehty lounasruokailussa havaittujen ongelmakohtien parannuksia ja optimoitu lounaslinjaston käytettävyys. Vertailemalla näitä kahta ruokalaympäristöä voidaan osoittaa palvelumuotoilun arvo tällaisten tilojen parantamisessa.
Tavoitteena oli demonstroida katseenseurantaa menetelmänä tilojen ja palvelumuotoilun suunnittelussa ja optimoinnissa, tutkia reaalimaailman ja virtuaalisesti toteutettujen tilojen eroja ja yhtäläisyyksiä katseenseurannan kannalta sekä testata mm. muutosten toimivuutta.
Tulokset kertovat, että palvelumuotoilulla on arvoa tällaisten tilojen suunnittelussa ja parantamisessa.